Horvátországban olcsóbbak a tengerparti kutak

Jelentősen nő Horvátországban az üzemanyag ára, de az még így is sokkal alacsonyabb és jobban nyomon követhető, mint nálunk, a horvát INA olajcéget irányító Mol otthonában. A tengerparton olcsóbban tankolhatunk, mint az autópályán.

Szokatlan mértékben drágultak az üzemanyagok kedden Horvátországban. Ezzel együtt az ottani árak a magyarországiaknál még így is 30-40 forinttal alacsonyabbak.

A legnagyobb hálózattal rendelkező INA honlapján olvasható árlista szerint az Eurosuper BS 95 Class benzin ára az eddigi 9,66-ról 9,94 kunára, vagyis 358 forintra emelkedett. Az Eurodizel BS Class gázolajért az eddigi 8,97 helyett 9,23 kunát (332 forintot) kell fizetni. Számításaink szerint mindkét esetben közel 3 százalékos áremelésről beszélhetünk.

A - magyar Mol irányításával működő - horvát olajtársaság egyes, elsősorban autópályák mentén lévő töltőállomásainál a maximált áraknál 5 lipával többet, míg másutt - például több tengerparti város közelében lévő kútjánál - kevesebbet kér az üzemanyagért.

Az eltérő árakat alkalmazó benzinkutak listáját a társaság a honlapján (www.ina.hr) részletesen felsorolja.

A Horvátországban érvényes árképzési rendszer szerint a gazdasági tárca kéthetenként teszi közzé a maximált kiskereskedelmi üzemanyagárakat, amelyektől - az autópályák mentén és a tengerparton lévő töltőállomásokat kivéve - a következő kéthetes időszakban csak lefelé térhetnek el a forgalmazók.

Az INA-t irányító Mol székhelyén, Magyarországon egész más a helyzet. Az irányadó üzemanyagárak nem nyilvánosak: sem a kormány, sem a Mol-központ nem közöl semmiféle árinformációt, beleértve az irányadó átlagárat, a kutak egyedi tarifáit vagy a tervezett árváltoztatási mértéket is. Az erről megjelenő tájékoztató jellegű átlagadatokat az újságok nem hivatalos, magukat megnevezni nem kívánó forrásoktól szerzik be.

Magyarországon szerdától bruttó 3 és 4 forinttal emelkedik a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára. A változással a benzin átlagára eléri a 388 forintot, míg a gázolajé 375 forintra nő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.