Horvátországban is kevesebb a turista

Horvátországban 9 százalékkal csökkent a turisták száma az év első öt hónapjában, ami a horvát idegenforgalmi ágazat szerint még mindig kisebb visszaesés, mint amit a görög, spanyol vagy francia turizmus szenvedett el - foglalta össze honlapján a horvát Turisztikai Minisztérium az ebben a témában tartott sajtótájékoztató számait.

Az első, nem hivatalos adatok szerint májusig 1,8 millió turista pihent Horvátországban, ez pedig 9 százalékos visszaesést jelez. A hazai vendégek száma 11, a külföldieké 8 százalékkal volt kevesebb a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A vendégéjszakák számában 8 százalékos csökkenést tapasztaltak, és ebben az esetben is a belföldi vendégek elmaradása volt jelentősebb. Az egyes régiók eredményei ugyanakkor igencsak nagy eltérést mutatnak, mert Lika-Senj és Dubrovnik-Neretva megyében közel 10 százalékkal nőtt a vendégek és mintegy 20 százalékkal az általuk ott töltött éjszakák száma. Split-Dalmácia és Sibenik-Knin megyében azonban 16-19 százalékos volt a csökkenés.

Damir Bajs miniszter felidézte, hogy az elmúlt esztendő a horvát idegenforgalomban rekordév volt, a 11,3 millió vendég egy százalékos emelkedést jelent a 2007-es adatokhoz képest, az 57,1 millió vendégéjszaka pedig két százalékkal haladta meg a korábbi évet. A turizmus 7,4 milliárd eurót, vagyis 10 százalékkal több bevételt hozott tavaly Horvátországnak, ezért is reméli, hogy a kormány minden segítséget megad az ágazat újbóli fellendítéséhez.

A szaktárca vezetője emlékeztetett a turisztikai világszervezet (UNWTO) előrejelzésére is, amely a világ idegenforgalmában már 11 hónapja visszaesést jelez. A horvát Adria számára a főbb küldőpiacokon, így Németországban és Olaszországban is érezteti hatását a recesszió, de a dollár és az euró árfolyamváltozása is hatással van a vendégek számára. A statisztikai adatokat idézve Damir Bajs közölte: az első négy hónapban Horvátország - az addig mért 6 százalékos csökkenéssel - még mindig kisebb visszaesést könyvelhetett el, mint a konkurens Földközi-tengeri államok. Spanyolországban 12, Franciaországban 29, Görögországban 7, Olaszországban 15, Montenegróban 16 százalékkal csökkent a vendégek száma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.