Olcsóbb árak vonzzák a horvátokat a magyar autószalonokba

Már nemcsak kolbászért, hanem autóért is érdemes Magyarországra utazniuk a horvátoknak - fogalmazott címében a horvát Globus hetilap, amely szerint a magyar szalonokban 20 százalékkal olcsóbban is lehet vásárolni, mint a horvát autókereskedőknél.

A lap konkrét összehasonlításokat tett több autótípus árával, és megállapítása szerint a magyar árakból visszaigényelt áfa, majd Horvátországban a forgalmi adó és vám kifizetése után összességében is jobban megéri a horvátoknak Magyarországon új autót venni. Több nagykanizsai autókereskedés ajánlatát is egybevetették a horvát árakkal, volt olyan típus, amelynél 13, de akadt autó, amelynél 23 százalékkal olcsóbban jött ki a magyarországi vásárlás.
A legszembetűnőbb példaként hozták a Fiat Grande Puntot, amelyért egy horvát autókereskedőnél közel 17 ezer eurónak megfelelő kunát kell letenni, míg a magyar autószalonból hazavitt jármű után összesen mintegy 13 ezer eurót kell fizetni (a kisautónál forintban egymilliót takarítanak meg így).

A hetilapnál úgy kalkuláltak, hogy visszaigényelhető a 20 százalékos magyar forgalmi adó, a nettó ár után pedig Horvátországban 22 százalékos áfát és 8 százalékos vámot kell fizetni. Így - még a hazaszállítással együtt is - csaknem 4 ezer euróval kevesebbe kerül a magyarországi autóvásárlás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.