A horvát adóhatóság is vizsgálja az INA veszteségét

A horvát adóhatóság is vizsgálhatja, hogy miként keletkezett az INA 1,5 milliárd kunás vesztesége 2013-ban, amelyről pénteken számolt be a Mol Nyrt. horvát leányvállalata - írta szombati számában a Jutarnji list.

A lap szerint az INA a 2013-as évet nem veszteséggel, hanem 953 millió kuna nyereséggel zárta, mivel az utolsó negyedéves jelentésben az INA igazgatósága a szíriai lelőhelyeken lévő eszközállományának értékét 1,5 milliárd kunával csökkentette a könyvelési adatokban. A horvát kőolajfinomítók értékét pedig 738 millió kunával csökkentette a cég, és 127 millió kunát költségként írt le, mivel ezt a finomítók fogyasztásával kapcsolatos adóként kellett visszamenőleg befizetnie az INA-nak – írja a Jutarnji list.

INA-kút Magyarországon
INA-kút Magyarországon – A választás után jöhet a tereprendezés

A lap idézi Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter szavait, aki elégedetlen az INA által közzétett adatokkal. Szerinte a horvát állam 44 százalékos tulajdonrésze a horvát olajipari vállalatban döntési jogokat kellene, hogy biztosítson abban, hogy hol és mekkora befektetés valósuljon meg, illetve minek az értékét csökkentik. "A szíriai olajmezők és a finomítók értékének a csökkentése előtt az INA tulajdonképpen 950 millió kunás nyereségben volt, nem 1,5 milliárd kunás veszteségben" - mondta a miniszter.

A lap szerint a könyvelési mesterkedés, és a veszteségek kimutatása azt szolgálja, hogy meggátolja az osztalék kifizetését. Ezzel Horvátország pár száz millió kuna tervezett bevételtől esik el, de nem folyik be az állami költségvetésbe az INA osztalék- és nyereségadója sem - állítja a lap.

Az INA pénteken közzétett adatai szerint a bevételei 6,66 milliárd kunát tettek ki 2013 utolsó negyedévében, az azt megelőző három hónapban 7,42 milliárd kuna volt az összesített bevétel. Így tavaly 1,5 milliárd kuna nettó vesztesége volt a cégnek 27,44 milliárd kunás bevétel mellett, míg 2012-ben 0,68 milliárd kunás nyereségre és 29,89 milliárd kunás bevételre tett szert a cég.

Az adó, értékleírás és kamatfizetés előtti eredmény (EBITDA) 2013-ban 3,78 milliárd kuna volt, 23 százalékkal csökkent 2012-höz képest. Az INA pénteken kiadott jelentése szerint a horvátországi alacsonyabb szénhidrogén-kitermelés és kisebb részben az alacsonyabb nemzetközi árak miatt romlott az eredményességi mutató.

A finomítói üzletágnál negatívan befolyásolta az éves teljesítményt a horvát gazdaság és az INA nemzetközi piacainak gyengélkedése. Az INA a finomítási üzletág egész Európában tapasztalható gyenge teljesítményére is hivatkozott: az elmúlt hetekben a vállalati negyedéves jelentések sora bizonyította, hogy romlanak az eredményességi mutatók.

Tavaly 57 százalékkal nőttek az INA tőkekiadásai 2012-höz képest, és elérték a 2,01 milliárd kunát. A befektetések több mint 80 százaléka Horvátországban történt, azon belül is leginkább a kutatási és kitermelői ágazatban.

Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke szerint 2013 kemény év volt, mert a fő piacokon - Horvátország, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina - alacsony volt a kereslet, és nem javult a helyzet Szíriában sem, ahol az INA befektetésekkel rendelkezik.

A nehézségek ellenére Áldott Zoltán szerint sikerült növelniük a vállalat belső hatékonyságát, még biztonságosabbá tették az üzemi működést, és a jövőbeli hosszú távú befeketedésekre koncentráltak. Az elnök szerint ezeknek a lépéseknek a hatása egyértelműen megmutatkozik a kitermelés csökkenésének lassulásában és a horvát üzemanyagpiacon elért részesedésük növekedésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.