Hormonkezelt csirke a KFC-ben és a McDonald's-ban

Komoly visszaélésekre derített fényt a KFC és a McDonald's kínai csirkehús-beszállítóinál az ország központi televíziója, a CCTV: az állatokat folyamatosan etetik, növekedési hormonokkal és antibiotikumokkal kezelik. A két ismert gyorsétteremlánc együttműködést ígér.

A CCTV kedd este hosszas riportban részletezte a Santung tartománybeli beszállítóknál tapasztalt visszaéléseket.

A jelentés szerint az ottani csirketenyésztők például hormonkeverékkel dúsították az állatok tápját, hogy minél nagyobbak legyenek. A gyorsabb növekedés érdekében éjjel-nappal etették az állatokat, és csaknem kéttucat különböző antibiotikumot adtak nekik, hogy ne legyenek betegek.

A CCTV-nek nyilatkozó gazdálkodók azt is hozzátették: az antibiotikumokat időről időre cserélni kényszerültek, a csirkék ugyanis rezisztenssé váltak velük szemben.

A levágott állatok húsát a KFC és a McDonald's beszállítóinak, a csingtaoi Liuhe csoportnak, a Yintai és Wintop vállalatoknak adták el, amelyek ellenőrzés nélkül vették át az árut – állítja a központi televízió.

Mikroblogján a KFC a riport után úgy fogalmazott: a cég aktívan együtt fog működni a hatóságokkal a vádakat tisztázó vizsgálatok során, és ha beszállítói valóban vétettek az előírások ellen, komoly következmények lesznek.

A McDonald's szintén mikroblogjában válaszolt, mondván: éttermeiben felhasználás előtt a csirkehús – más nyersanyagokhoz hasonlóan – független fél által elvégzett laboratóriumi teszteken megy át. "A termékeink megfelelnek a szigorú élelmiszer-biztonsági és hatósági előírásoknak, így arra kérünk mindenkit, ne aggódjon a minőségük miatt" – fogalmaz a cég.

A beszállítók mintáit most a mezőgazdasági minisztérium és a sanghaji minőségellenőrzési hivatal vizsgálja.

A két gyorsétterem rendkívül népszerű Kínában: a KFC-nek már több mint háromezer, a McDonald'snak pedig már több mint 1600 étteremből álló hálózata van, és a korábban bejelentett tervek szerint mindkét vállalat további agresszív terjeszkedést tervez a kelet-ázsiai országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.