Hormonkezelt csirke a KFC-ben és a McDonald's-ban
A CCTV kedd este hosszas riportban részletezte a Santung tartománybeli beszállítóknál tapasztalt visszaéléseket.
A jelentés szerint az ottani csirketenyésztők például hormonkeverékkel dúsították az állatok tápját, hogy minél nagyobbak legyenek. A gyorsabb növekedés érdekében éjjel-nappal etették az állatokat, és csaknem kéttucat különböző antibiotikumot adtak nekik, hogy ne legyenek betegek.
A CCTV-nek nyilatkozó gazdálkodók azt is hozzátették: az antibiotikumokat időről időre cserélni kényszerültek, a csirkék ugyanis rezisztenssé váltak velük szemben.
A levágott állatok húsát a KFC és a McDonald's beszállítóinak, a csingtaoi Liuhe csoportnak, a Yintai és Wintop vállalatoknak adták el, amelyek ellenőrzés nélkül vették át az árut – állítja a központi televízió.
Mikroblogján a KFC a riport után úgy fogalmazott: a cég aktívan együtt fog működni a hatóságokkal a vádakat tisztázó vizsgálatok során, és ha beszállítói valóban vétettek az előírások ellen, komoly következmények lesznek.
A McDonald's szintén mikroblogjában válaszolt, mondván: éttermeiben felhasználás előtt a csirkehús – más nyersanyagokhoz hasonlóan – független fél által elvégzett laboratóriumi teszteken megy át. "A termékeink megfelelnek a szigorú élelmiszer-biztonsági és hatósági előírásoknak, így arra kérünk mindenkit, ne aggódjon a minőségük miatt" – fogalmaz a cég.
A beszállítók mintáit most a mezőgazdasági minisztérium és a sanghaji minőségellenőrzési hivatal vizsgálja.
A két gyorsétterem rendkívül népszerű Kínában: a KFC-nek már több mint háromezer, a McDonald'snak pedig már több mint 1600 étteremből álló hálózata van, és a korábban bejelentett tervek szerint mindkét vállalat további agresszív terjeszkedést tervez a kelet-ázsiai országban.