Újabb pofon a 2,8 millió volt pénztártagnak

Az a magánnyugdíjpénztár-tag is teljes nyugellátásra lesz jogosult 2012-től, aki március végéig nem lép vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Emiatt 2,8 millió ember érezheti becsapva magát, akik a teljes nyugellátásuk elvesztésétől való félelemben számolták fel pénztári tagságukat a múlt év elején.

Minden jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagnak járni fog a teljes állami nyugdíj, függetlenül attól, hogy idén március végéig visszalép-e az állami nyugdíjrendszerbe, avagy sem. A hír igaz, ezt a Népszabadságnak megerősítette a Nemzetgazdasági Minisztérium. Sokkoló üzenet ez annak a mintegy 2,8 millió magyarnak, akik jellemzően azért léptek vissza az állami ellátórendszerbe tavaly év elején, mert hitték, máskülönben elvész a teljes nyugdíjra való jogosultságuk.

Nem azoktól sajnáljuk – én is a visszalépők közé tartozom – a pénzt, akik kitartottak a tagságuk mellett. Az élet azt bizonyította, ők döntöttek jól. A 10 százalékos egyéni járulékukat, amit eddig tagdíjként fizettek, ugyan elveszi az állam, de a vagyonuk megmaradt, az elérhető, kézzel fogható. A miénk, 2,8 millió magyaré eltűnt a közös olvasztótégelyben, s legfeljebb Selmeczi Gabriella ígéretében bízhatunk, hogy a pénzünk egyszer tényleg megjelenik az egyéni állami nyugdíjszámlánkon. Sovány vigasz.

Aki a stabilitási törvényből akarná kibogarászni, pontosan mi vonatkozik a maradó pénztártagokra, kevés kapaszkodót fog találni. Abban azok helyzetét rendezik egyértelműen, akik visszalépnek március végéig. A törvény szerint nekik jár majd a teljes nyugdíj. Az NGM-től kértünk felvilágosítást, mi lesz azokkal, akik maradnak, nekik mekkora nyugdíj jár majd. Válaszukból az derül ki, hogy ők 2012. január elejétől kezdve teljes nyugdíjra lesznek jogosultak, és a csökkentett, 75 (illetve a tagdíj-kiegészítések miatt 76) százalékos állami nyugdíj csak a 2011. december 31 előtti időszakra vonatkozik. Vagyis arra a bő egy évre, ami a vegyes nyugdíjrendszer 2010. novemberi átszabása óta eltelt. Az NGM-ben azonban azt is mondták, várhatók még jogszabály-módosítások nyugdíjügyben, tehát elképzelhető, hogy azokból derül majd ki egyértelműen, mi vonatkozik majd a maradókra.

Az persze nyilvánvaló volt, hogy a pénztárban maradók állami nyugellátása alkotmányossági problémákat vet fel, amennyiben az egyéni nyugdíjjárulékuk elvonása után sem lehetnek jogosultak teljes nyugellátásra. Az ügy rendezésre várt, s a jelek szerint az állam azt a megoldást választotta, hogy minden jogosultságot megad nekik. Ezzel viszont azt a 2,8 millió embert tették lóvá, akik a józan számítások után (más értelmezésben a nyugellátással való fenyegetések hatására) visszaléptek az állami rendszerbe.

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megállapítsuk: az érintettek felháborodással veszik majd tudomásul, hogy az állam becsapta őket. Megint.

Akik jól döntöttek: magánnyugdíjpénztárban maradók nyilatkoznak 2011 januárban
Kurucz Árpád 2011.01.26. Digitális 2011. január 26. Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság. ONYF. Magánnyugdíjpénztárhoz tartozók. Sor, sorban állás. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.