Hoppon maradnak a hungáriások

A Hungária Értékpapír Zrt. ügyfelei mostantól egy éven át, jövő május 21-ig nyújthatják be kártalanítási kérelmüket a Befektetővédelmi Alaphoz (Beva) – közölte pénteken a szervezet.

A Hungária Értékpapír Zrt. esetében az ügyfélszámlákról esetleg hiányzó összegek és értékpapírok után fizet az alap 20 ezer euróig, ez most valamivel több mint hatmillió forintot jelent. Jelen állás szerint nem számíthatnak kártalanításra a Hungária-csoporthoz tartozó két kötvénykibocsátó cég, a Hungária Gold Kft. és a Hungária Ingatlanhasznosítási Zrt. ügyfelei. Becslések szerint a két cég öt-hatmilliárd forinttal maradhatott adósa több száz károsultnak, s ők nem reménykedhetnek abban, hogy ezt a pénzt valaha is viszontlátják.

Bár a Quaestor kötvényeseit is a Beva kártalanítja, a két eset eltér egymástól. A Quaestornál az alap csak a fiktív kötvények után fizet, vagyis amikor az ügyfél abban tudatban adta át pénzét a brókercégnek, hogy azért kötvényt vett, ám valójában csak egy hamis igazolást kapott. Itt a csalást a Bevatag Quaestor Értékpapír Zrt. követte el, ezért az alapnak helyt kell állnia.

 

A Hungária ügyfelei hátrányban
A Hungária ügyfelei hátrányban
Korponai Tamás

A nem fiktív kötvények után azonban a Bevának nincs fizetési kötelezettsége, így a létező Hungária-papírok után sem. A Quaestor esetében is csak azért számíthatnak pénzre az ügyfelek a valódi kötvények, illetve általánosságban a hatmillió forintot meghaladó, de még 30 millió alatti követelések esetében, mert a parlament erről külön törvényben határozott.

A helyzet visszásságára a Hungária-kötvényesek több nyílt levélben is igyekeztek már felhívni a figyelmet – eredménytelenül. Az igazságtalanságot azonban nem a Befektetővédelmi Alapon vagy a jegybankon kellene számon kérniük, hanem az Országgyűlésen, amely hozhat olyan törvényt, hogy a Quaestor-ügyfelekhez hasonlóan a Hungária károsultjainak se kelljen egyesével perelni és végigvárni a felszámolást, amely valószínűleg hosszú évekig tart majd.

Kerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, szerettük volna megtudni, hogy a kormány tervezi-e kiterjeszteni a Quaestor-kötvényesek kártalanítását a Hungária ügyfeleire, de nem kaptunk választ a tárcától.

Rendkívüli befizetést rendel el a Beva

Rendkívüli befizetést rendelt el tagjainak a Beva. A társaságok idén 1,25 milliárd forint tagdíjat fizetnek, ezt duplázta meg az alap a három brókercég, a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária csődje miatt. A Bevának 13 milliárd forint a vagyona, a kifizetések azonban – a szintén a szervezet által kezelt speciális Quaestor-alappal együtt – több százmilliárd forintra rúgnak majd. Ezért a tagoknak az eddigieknél jóval mélyebben a zsebükbe kell majd nyúlniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.