Hongkong irodái a legdrágábbak

Közép-Európában Varsó az élen, Prága a második, a magyar főváros csak Bécs után következik – derül ki a CBRE globális árkörképéből.

A kutatásban a CBRE 133 városban vizsgálta az első osztályú irodák éves irodabérleti költségét. Az 50 legdrágább piac közül 19 az ázsiai és csendes-óceáni térségben, 19 Európában és 12 az amerikai kontinensen található. Hongkong áll az első helyen 2680 dollár/négyzetméter/év költséggel, majd a londoni West End (2370 dollár/négyzetméter/év) következik. Tokió a harmadik, Peking és Moszkva áll a negyedik és ötödik helyen.

„A legdrágább irodapiacok egyre inkább a felzárkózó országok dinamikusan fejlődő üzleti negyedeiben találhatók, a bérlők ezekre az országokra összpontosítanak, kihasználva a növekvő jövedelmeket és a rendelkezésre álló munkaerőt” – nyilatkozta Dr. Raymond Torto, a CBRE vezető közgazdásza, aki szerint a legdrágább irodapiacok diverzifikált gazdasággal, megfelelő minőségű területekkel, erős valutával és fejlődő városközpontokkal rendelkeznek.

A bérleti költségek átlagosan 3,6 százalékot emelkedtek 2012 első negyedévében egy év alatt: az ázsiai és csendes-óceáni térségben 7,8%-ot, Amerikában 5%-ot, míg Európában csupán 0,4%-ot. 80 piacon kellett többet fizetni az irodákért, 29-ben nem változtak a költségek, míg 24-ben csökkentek. Leginkább Pekingben és Guangzhouban nőttek a költségek, főleg a pénzügyi intézmények által támasztott erős kereslet miatt. Jelentősen estek a költségek Hongkongban, Abu Dhabiban, Dublinban, Thesszalonikiben és Athénban is.

„A gazdasági nehézségek ellenére Európában kétszer annyi városban emelkedtek a költségek, mint ahányban csökkentek. Mindazonáltal a költségek növekedése enyhe volt, míg az eurózóna válságában leginkább érintett országok piacain, mint például Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban tovább estek a költségek. A nemzetközi bérlők szempontjából viszont a csökkenő költségek javítják ezen irodapiaci lokációk versenyképességét” – kommentálta a jelentést Peter Damesick, a CBRE európai vezető közgazdásza.

Közép-Európában a legdrágább piac Varsó (565 dollár/négyzetméter/év), ezt követi Prága (525 dollár/négyzetméter/év). Bécs (475 dollár/négyzetméter/év) a harmadik, majd Budapest (430 dollár/négyzetméter/év) és Pozsony (425 dollár/négyzetméter/év) következik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.