Hónapokig állva maradhat az államkötvénypiac

Az államkötvény-piaci helyzet normalizálódása relatíve lassú maradhat a következő néhány hónap folyamán - áll a CIB Bank elemzésében.

A globális hitelválság hatása teljesen elnyomta a hazai fundamentumok potenciális hatását. A külföldi eladások és a gyenge  hazai vételi érdeklődés okozta piaci likviditáshiány közepette a  költségvetési hiány folytatódó csökkenése, az ezzel párhuzamosan  csökkentett forintkötvény-kibocsátás, illetve az infláció  mérséklődése lényegében semmilyen hatást nem tudott gyakorolni a  hozamszintekre - fogalmaznak az elemzők.


A válságos helyzet október 9-10-én csúcsosodott ki, amikor a  forint/euró árfolyam a 252-272 sávban ingadozott. Az október 10-i  hivatalos benchmark szintek az egy hónappal korábbihoz képest  280-320 bázispontos (az éven belüli futamidőknél 130-150  bázispontos) emelkedést mutattak.


A kötvénypiac megroppanásának közvetlen kiváltó oka az amerikai  és európai bankcsődök és államosítási hullám következtében  eluralkodott pánik volt. Nyilvánvaló, hogy a magyar állampapírpiac  helyzete nem stabilizálódhat teljesen addig, amíg a globális  pánikhullámok nem csillapodnak - vélik az elemzők.


A szakértők úgy látják, hogy a közelmúltban az állampapírpiac  számára fontos hazai intézkedések születtek: ezek közé tartozik  egyebek között az idei év hátralévő részére a kötvénykibocsátás  további drasztikus csökkentése, valamint az állampapír-piaci kereslet támogatása a nyugdíjpénztárak szabályozásának módosítása

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.