Holnaptól elérhető a Windows7 béta

Letölthető a Windows7 bétája – jelentette be magyar idő szerint ma hajnalban Steve Ballmer, a Microsoft első embere. Azt továbbra sem tudni, hogy a Vista rendszerek tulajdonosai ingyen térhetnek-e át az új programra vagy sem. Az viszont biztos, hogy még több közösségi szolgáltatást nyújt majd a Microsoft.

A legbennfentesebb felhasználók (MSDN, TechNet, TechBeta) már most, a nagyközönség pedig holnaptól töltheti le a Windows7 béta-változatát, amelyhez legalább egy gigahertzes processzor, egy giga ram és 128MB-os videokártya szükséges, valamint a szakértők szerint minimálisan 26 GB hely a merevlemezen, de mint mondják, valószínűleg a végleges rendszer hardverigénye kisebb lesz, mint a mostani Vistáé.

Aki ki akarja próbálni a publikus bétát, annak sietnie kell, mert az első két és félmillió letöltés után lezárják a rendszert – aki tehát lemarad, az kimarad.

Ballmer számai szerint ma 100 millió aktív Vista felhasználót tartanak nyilván és s további 80 millió olyan licenszet adtak el, amelyeket azóta sem aktiváltak. Azaz, teszik hozzá szakértők, egyes vállalatok  inkább még mindig XP-t használnak. Ezt a nézetet Ballmer nyilvánvalóan nem osztja, mert a számok ellenére a Vistát, mint sikersztorit mutatja be a közönségnek. Annak ellenére, hogy a kételyt finoman szólva is érezni lehetett a levegőben.

Végleges Windows 2010-ben

Az új Windows legfontosabb újítása az újraalakított kezelőfelület, (például megújult a TaskBar), jóval egyszerűbben kezelhetők a felhasználói fiókok és minden eddiginél könnyebb otthoni hálózatot építeni a segítségével – ígéri a fejlesztés vezetője. Természetesen támogatja, minden eddigi szoftvernél jobban, az érintőképernyős felületeket, ami mostanában a nagy sláger.

Korábban elterjedt a hír, miszerint a jelenlegi Vista-felhasználók ingyen upgrade-elhetnek majd a 2010 elején megjelenő 7-re. Ezt Ballmer nem erősítette meg. Ugyanakkor még a helyszínen kritikusan nyilatkozó elemzők és bloggerek is megosztottak a kérdésben. Van, aki szerint elég egy jelképes díjat kérni azért, hogy a 7-re váltson a felhasználó, mert amennyiben útálja a Vistát, akkor meg is lépi a fejlesztést. Az ellentábor szerint nem tisztességes pénzt kérni az új szoftverért a Vista-felhasználóktól, elvégre szerintük a Win7 csak egy hibás termék, a Vista javítása.

Windows Live: Facebook státuszokkal

Megújul a Windows Live is, beleértve a mailt, a messengert és a fotótárat. Csak egy a jelentős szolgáltatások közül: együttműködve a Facebook-kal (ez most a legtrendibb közösségi oldal) a két rendszer folyamatosan frissíti egymással a felhasználó aktuális státusz-infóját. Tehát azt, amit az ember maga ír be ezekre a helyekre, rendszerint hogy éppen hol van és mit csinál. A szoftvercég célja a közösségi szolgáltatások és a Facebook népszerűségének meglovagolásával az, hogy valamiféle kiindulópontnak tekintsék szolgáltatásait az internethasználók. Persze, az igazsághoz hozzátartozik: a közösségi szájtok nem most szerepelnek először a cég programjában, jórészt erről szól a Windows Live, amelynek egyébként rekordszámú felhasználója van Magyarországon. Mindenesetre Ballmer beszédéből kiderül az is, hogy aki ezen közösségi szájtokra fogadott, az jól járt: tényleg óriási népszerűségre tettek szert az évek alatt.

Játék, ízlés szerint

Jó hír az X-Box 360 és a Live felhasználóknak, hogy létrehoztak egy, a játékosok által is használható rendszert, a Kodut, amely arra ad lehetőséget, hogy ki-ki megkreálja segítségével a saját játékát (vagy inkább saját ízlése szerint testre szabhasson egy már létezőt ). Hogy mindez gyerekjáték, annak bizonyságául egy 12 éves kissrác segítségével demonstrálták, miképp is megy ez.

Las Vegas, 2009. január 8.
Steve BALLMER, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság vezérigazgatója beszédet mond a Las Vegas-i Szórakoztatóelektronikai Kiállítás (CES) megnyitóján 2009. január 7-én. (MTI/EPA/Laura Rauch)
Las Vegas, 2009. január 8. Steve BALLMER, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság vezérigazgatója beszédet mond a Las Vegas-i Szórakoztatóelektronikai Kiállítás (CES) megnyitóján 2009. január 7-én. (MTI/EPA/Laura Rauch)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.