Holnaptól sokkal gyorsabb lesz a mobilnet

1290 településen kapcsolja fel holnaptól a Telekom a gyors mobilinternetet, a 4G sebességet pedig megduplázza. Elkezdik használni az 58 milliárdért vásárolt frekvenciákat.

Több százezer ember számára válik elérhetővé az eddiginél is gyorsabb 4G mobilinternet holnaptól, hiszen aláírta az új frekvenciák használatához szükséges hatósági szerződést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Magyar Telekom. Az új sávokat holnap már be is kapcsolják a hálózatba, így nő a gyors mobilnet lefedettsége és sebessége is, mind 3G, mind 4G hálózaton.

Holnaptól 450 4G bázisállomást kapcsolnak be. Ezzel a 4G lefedettségük húsz százalékkal, 73 százalék fölé emelkedik, de a szolgáltatás sebességét is a kétszeresére növelik. Ezzel a Telekomé lesz a leggyorsabb hálózat. Kis mértékben nő a 3G-lefedettség is. A 800-as sávok bekapcsolásával 1290 olyan vidéki településen lesz elérhető a gyors mobilnet, ahol eddig nem volt.

A szeptember 29-én lezárult frekvenciatendert követő tíz napban a cégek befizették azt a több mint 58 milliárd forintot, amit a sávokért ajánlottak, s most, a hatósági szerződés megkötését követően elindíthatják a szolgáltatást a megszerzett sávokon. Ennek két feltétele, a frekvenciakijelölés és a rádióengedély megszerzése is teljesült.

Alaposan begyújtotta a rakétákat az NMHH, hiszen erre eredetileg 45 napja lett volna, ám ennek kevesebb mint a fele is elég volt. Persze mindez logikus: a szolgáltatóknak érdeke, hogy a kifizetett frekvenciákat minél hamarabb használatba vehessék, míg az állami hatóság felismerte, hogy a frekvenciadíjakból igen komoly, havi 273 millió forint bevétele származik.

– Reméljük, hogy gyorsul a mobil adatátvitel és nő az internet-penetráció – mondta Karas Monika, az NMHH elnöke. – A Magyar Telekom már holnap bekapcsolja az új frekvenciákat a hálózatába – válaszolta erre Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója, hozzátéve, hogy 260 ezer 4G-ügyfelük fogja egy csapásra érezni a változást. A vezérigazgató elmondta, hogy 93 százalékos 4G-lefedettséget terveznek a következő években. Jelenleg a Telekom hálózatán minden tíz eladott készülékből hét 4G-képes.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.