Holnap jön a Richter-részvények felosztása

Csütörtöktől 100 forintos névértéken forognak a szerdán még 1000 forintos Richter részvények a Budapesti Értéktőzsdén.

A részvényfelosztásról a társaság áprilisi, évi rendes közgyűlése döntött - írja a Gazdasagiradio.hu. A BÉT honlapján olvasható tájékoztatás szerint a tőzsdére bevezetett részvények mennyisége ezzel az eddiginek tízszeresére, mintegy 186 millió darabra nő. A 100 forintos részvények július 11-i bázisárát a június 10-én, szerdán kialakult záróárból, annak tizedelésével számítja ki a BÉT.

A határidős piacon a kontraktusméret nem változik, annak össznévértéke továbbra is 50 ezer forint marad, csak a kontraktusban szereplő részvények darabszáma emelkedik a tízszeresére. A szerdai napvégi elszámolóárat itt is tizedelik, és a csütörtöki kereskedési nap elszámolásának alapját már ez fogja képezni.

A BUX indexben nem okoz semmilyen változást a Richter-részvények felosztása, mert a kosárba bevezetett részvény mennyiség a tízszeresére nő, miközben a papírok bázisára a tizedére csökken.

A Richter a kisrészvényesek érdekében döntött a névérték tizedelése mellett, a jelenlegi 35 ezer forint körüli árfolyam ugyanis a kisbefektetők számára túlságosan magas, tizedennyi árfolyam azonban már felkeltheti a kisebb befektethető összeggel rendelkezők érdeklődését is. A gyógyszeripari vállalat ettől azt várja, hogy megélénkül a részvényeinek tőzsdei kereskedése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.