Holnap szja-bevallási határidő

Aki kicsúszik a május 20-i határidőből, eleinte csak figyelmeztetést kap.

Május elsejéig 2,1 millió személyi jövedelemadó- (szja-) bevallás érkezett az adóhatósághoz – mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai szóvivője csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Így májusra még 2,5 millió bevallás beadása maradt.

Kis Péter András emlékeztetett: egy nap maradt az adóbevallás leadására. Ha valaki kicsúszik a május 20-i határidőből, első körben nem kap bírságot. A késve benyújtóknak tájékoztatást küld a NAV, hogy mihamarabb pótolják a hiányosságot – mondta. Hozzátette: az ügyfélszolgálatok este 6 óráig várják az ügyfeleket pénteken a fővárosban és a megyeszékhelyeken.

A szóvivő rámutatott: majdnem minden évben azonos hibákat tapasztalnak a bevallásoknál. Egyik leggyakoribb az aláírás hiánya. Pedig anélkül érvénytelen a dokumentum. A másik a visszaigénylés esetén sokszor lemarad a bankszámlaszám, illetve a postai cím is.

Több százezer főre tehető azoknak a munkavállalóknak a száma, akik egyelőre nem tudják, hogy a NAV sikeresen elkészítette-e az adóbevallásukat, vagy sem – hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

A fő problémát az okozza, hogy a hatóság a bevallási nyilatkozat elkészülte után csak az ügyfélkapun jelez vissza a munkavállalónak. Ez további adminisztrációs teher a munkáltatónak, illetve ha mégse készül el a bevallás, és ezt az adózó késedelmesen érzékeli, az akár mulasztási bírsággal is fenyegethet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.