Elfoglalják a taxisok az Alkotmány utcát

Az Alkotmány utcában lesz holnap az a taxisdemonstráció, amelyet a sofőrök az országos rendelet késése miatt szerveznek. A megmozdulás déltől egyig tart.

Holnap az Alkotmány utcában 12–13 óra között tartják a taxisok a beígért demonstrációjukat – tudta meg a Népszabadság. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke a fejleményekkel kapcsolatban lapunknak elmondta: azt pontosan nem tudják, mennyien lesznek a megmozduláson, de több száz autóra kértek területfoglalási engedélyt. Szavai szerint erre alighanem szükség is lesz, mert azt közölte, hogy taxisok százai, fuvarszervező cégek, érdekvédelmi szervek egyaránt támogatják a szándékot, így szinte biztosan „nagyon sokan lesznek”. Ez egy álló, egyórás figyelemfelkeltő, tisztán szakmai alapú esemény lesz, minden politikai vonalat ki akarunk zárni – hangsúlyozta.

Reviczky Zsolt / Népszabadság/archív

A taxisok kedden az egyre csak késő országos taxisrendelet miatt mennek az Alkotmány utcába, s tartják meg a „figyelemfelkeltő demonstrációjukat” – fogalmazott az elnök. A szabályozó már múlt év novemberére elkészült, ám azóta nem lépett hatályba. A sofőröknek a fővárosban tavaly év vége óta szolgáltató Uber miatt lenne minél sürgősebb a szabályozó életbe lépése. Az amerikai cég ugyanis okostelefonos alkalmazásával felforgatta a piacot, s érdemi ügyfélkört visz el a sárga taxik elől. Az utolsó, novemberben köröztetett országos rendeletváltozat viszont – ismereteink szerint – olyan korlátozásokat tartalmaz, amelyek az amerikai utazásmegosztó cég működését itthon illegálissá tennék.

Ezt tette szóvá most a Nol.hu-nak Metál Zoltán is. Mint fogalmazott, az a legfájóbb számukra, hogy tavaly év végére hosszú egyeztetéssorozat után dűlőre jutottak a felelős minisztériummal a rendelet tartalmát illetően. Azóta viszont valamiért késik a hatálybalépés. Így az engedély nélküli személyfuvarozás egyre szaporodik a fővárosban, és a működésnek érdemben nem szab senki gátat.

(Az igazsághoz azért az hozzátartozik, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tavasszal vizsgálatot kezdeményezett a Uber-sofőrök ellen, amelyet a NAV végzett el. Lehangoló volt az eredmény: az ellenőrzések során az összes sofőr megbukott, így komoly bírságot szabhatnak ki rájuk. Ez azonban a működési modell miatt az Uber hazai cégszerű üzemelését csak kevéssé érinti.)

Lapunkhoz eljutó információk szerint szerdán a kormány asztalára kerül az országos rendelet kérdése. Ezzel kapcsolatos felvetésünkre Metál Zoltán úgy reagált, hogy ilyen tartalmú híreket hallottak, ám hasonló információik voltak áprilisban is, de azóta is csak várnak. – A türelmünk hosszú, de nem végtelen, ezért vártuk meg a májust, ám semmi sem történt. Immár fel akarjuk hívni a helyzetre a figyelmet – mondta az OTSZ elnöke. Nem nagyon látjuk a logikus magyarázatot arra, hogy a rendelet kihirdetésével miért várnak – tette hozzá.

– Nem akarunk arra a szintre eljutni, mint Rómában vagy Párizsban, azaz nem szeretnénk egy nagyon komoly, a forgalmat nehezítő demonstrációt tartani – válaszolta Metál Zoltán, arra a kérdésünkre, hogy mit terveznek akkor, ha a mostani akció nem hoz eredményt. Szeretnénk hinni, hogy hamarosan lesz megoldás, hiszen minden adott hozzá. Ha ez mégsem történne meg, akkor elkezdjük a következő megmozdulást szervezni, ami a keddihez képest más léptékű lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.