Holland hódító jött a parkettre

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a napokban új szereplővel bővült az üzletkötő, közvetítő cégek köre. A Degiro nemzetközi brókercég új magyar nyelvű platformján magyar és nemzetközi értékpapírokat kínál „nagykereskedelmi áron”: utóbbi azt jelenti, hogy a magyarországi – tegyük hozzá, itt irodával és ügyfélszolgálattal is rendelkező – brókercégek átlagáránál 80 százalékkal alacsonyabb tőzsdei tranzakciós díjakat ígérnek.
Varga Mihály tőzsdei szolgáltatókkal
Varga Mihály tőzsdei szolgáltatókkal
Kurucz Árpád / Népszabadság

Hollandia második legnagyobb brókercége idén dinamikus terjeszkedésbe kezdett, hét európai országban jelent meg, és további piacok felé tervez nyitni. Ígéretük szerint a vállalat online kereskedelmi platformja az üzleti és a privát befektetők számára egyaránt elérhető, a BÉT-en jegyzett papírok mellett pedig a világ egyéb tőzsdéihez, illetve az azokon forgó papírokhoz is hozzáférést biztosítanak.

A Degiro ambiciózus tervekkel érkezett, a cég tájékoztatása szerint ahol jelen van, 25 százalék feletti piaci részesedés megszerzésére törekszik. Hollandiában ez a 2008-as alapítás után egy éven belül sikerült. A Degiro által lebonyolított tranzakciók értéke tavaly elérte a tízmilliárd eurót, idén pedig már húszmilliárddal számol.

A magyarországi szolgáltatás megkezdésével ugyanakkor a Degiro még nem szerez tagságot a BÉT-en, azaz nem rendelkezik ugyanazokkal a jogokkal, mint az itthon irodát működtető és a börzén ennek díjait megfizető hazai brókercégek. A BÉT-nél lapunk kérdésére elmondták, hogy tavaly december óta – amikor Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter „becsengetésével” elindult itthon is az Európa 18 országában használt Xetra kereskedési rendszer – két alkalommal bővült a tőzsdetagok köre, vagyis azok száma, akik teljesítik a BÉT ehhez szükséges előírásait.

Az egyik új tőzsdetag az amerikai Merrill Lynch, amely elsődleges forgalmazóként lépett a magyar piacra, ennek előfeltételeként tőzsdetagságot és a hitelpapír-szekcióban kereskedési jogot szerzett. A másik a francia Société Générale, amely bár a Xetra rendszer indulása előtt már megszerezte a tőzsdetagságot és a hitelpapír-szekcióban kereskedési joggal rendelkezett, ám május 15-től a részvényszekcióban is jogosultságot „váltott” a kereskedésre.

A részvényszekcióban színre lépése óta 1,8 milliárd forint forgalmat bonyolított. A BÉT-en tőzsdetagságot szerezni kívánó vállalkozásoknak egyebek mellett a csatlakozási kérelemben pontosan meg kell jelölniük a kereskedni kívánt tőzsdei termékeket, termékcsoportokat. Igazolni kell, hogy a székhely szerinti jog alapján bejegyzett és működő társaságról van szó, s rendelkezik a kereskedéshez szükséges felügyeleti engedéllyel.

Szükség esetén a határon átnyúló szolgáltatásra szóló engedélyt is mellékelni kell a börze számára és azt is, hogy az ügyletek elszámolása biztosított.Mindezeken túl meg kell fizetni a megcélzott szekcióra vonatkozó díjat, továbbá biztosítani kell, hogy van az előírásoknak megfelelő üzletkötője, aki kereskedhet a megcélzott piacon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.