Holcim, Bramac: egyelőre nem okoz gondot a gázfelhasználás korlátozása

A Holcimnál és a Bramac-nál más-más okokból, de egyelőre nem okoz gondot a termelésben a gázfelhasználás korlátozása. Ám ha a helyzet tartós marad, könnyen okozhat.

Egyerőre nem okoz komolyabb nehézséget a termelésben az orosz-ukrán vita miatt Magyarország felé is leállított gázszállítás, és ebből fakadóan immár a második körbe sorolt ipari nagyfogyasztók felhasználásának korlátozása – mondta a Népszabadaságnak Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. Ennek az a magyarázata, hogy a termeléshez szükséges kemencéket a cementgyártás során folymatosan szénnel fűtik. Az viszont kétségtelen, hogy a karbantartása után szükség van nagyobb mennyiségű gázra az újraindításhoz. Ezeket a munkálatokat pedig jellemzően éppen a téli időszakban tartják az üzemekben.

A Holcim Hungáriánál a a tervek szerint a hajőcsabai karbantartást februárban kezdenék el, míg az újraindítás márciusban lenne esedékes. (Az vállalat másik magyarországi gyárában, Lábatlanon az ott használt technológia miatt az újraindításhoz sincs szükség gázra.)  Ebből kifolyólag komolyabb gondok akkor állnának elő, ha addig az orosz-ukrán nézeteltérés nem rendeződne, és a ipari nagyfogyasztókra vonatkozó korlátozások érvényben maradnának. Jelenleg nehézséget a cég irodaházának fűtése jelent, mivel nagyfogyasztó révén a gázfelhasználást már korlátozták, az irodaház pedig ugyan erről a "rendszerről" kapja az energiahordozót. Ezt a nehézséget persze kezelni lehet – tette hozzá az előzőekhez Márta Irén.

A Baramac a gázfelhasználás korlátozásakor figyelembe vett listán a haramadik csoportba tartozik, ezért a cserépgyártó vállalatnál egyelőre nem limitálták a gázfelhasználást – tájékoztatta lapunkat Potos János, a cég ügyvezető igazgatója. - Nagyon remélem, hogy addig nem fajulnak a dolgok, hogy a harmadik körbe sorolt társaságok ellátását is csökkenteni kellene. Ez már ugyanis nem csak egyes cégeket érintené rosszul, már a nemzetgazdaság egésze számára is nagyon fájdalmas lenne – mondta az ügyvezető igazgató. A haramadik körbe már olyan vállalatok sora tartozik, amelyek nagyon komolyan hozzátesznek az ország GDP-jéhez. A globális gazdasági krízis közben pedig ez csak egy újabb csapás lenne. 

Alapvetően persze nem a január a tetőfedő szezon, ám általánosságban a honi cégek arra törekednek, hogy év végén a működő tőkéjüket csökkentsék. Így a készletek is alacsonyak – fejtegette az ügyvezető. Most pedig éppen ez az időszak jön, amikor a termelést ismét fel kellene futtatni, vagyis egy korlátozás kifejezetten rossz időszakban érkezne. Már csak azért is mert ez most nem egy lokális probléma, hanem egész Európára vonatkozik, így könnyen lehet az sem jelent megoldást, ha a készleteket csoporton belül szállítják a megjelenő igényeknek megfelelően.

A Duna-Dráva Cement Kft.-nél csak egy szűkszavú közleményt adtak ki a kialakult helyzettel kapcsolatban. E szerint a széntüzelésre való átállás már néhány évvel ezelőtt megtörtént a társaság váci és beremendi gyárában, ezért az érvénybe léptetett gázkorlátozás ugyan érinti a Duna-Dráva Cement Kft.-t is, de a termelés jelenleg folyamatos.

Hozzátették: bár bizonyos technológiai folyamatok földgázzal üzemelnek, a vállalat világos forgatókönyvvel és alternatív megoldásokkal rendelkezik az esetleges gázhiány kezelésére. Így a cementkiadás jelenleg folymatos.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.