Hol érdemes ruhát venni Európában?

Az Európai Fogyasztói Központ ár-összehasonlítást végzett, a felmérés során a fogyasztóvédők a legismertebb ruházati áruházláncokban kapható hasonló termékek árait vetették össze. Magyarország az árak tekintetében a középmezőnyben található.

Az Európai Fogyasztói Központ hálózata idén májusban huszonhét, az Európai Unió tagállamaiban működő szervezete részvételével ár-összehasonlító projektet indított el. A felmérés során a fogyasztóvédők a legismertebb ruházati áruházláncokban kapható hasonló termékek árait vetették össze. Az eredmény: az azonos cégek által szabott árak is jelentős eltérést mutatnak országonként.

A 2009 májusában végzett felmérés során a Zara, a H&M, és a C&A árait vizsgálták meg. A tagországokban működő Európai Fogyasztói Központok minden cég kínálatából három női és két férfi ruházati terméket vetettek össze. A pontos összehasonlítás érdekében fotók és termékszámok segítségével keresték meg az egymásnak megfelelő árukat. Bár a láncok termékkínálata országonként eltér, a fogyasztóvédelmi szervezet tapasztalata szerint az összehasonlítás egyértelműen megmutatja, hogy egyes országokban jóval olcsóbban vásárolhatóak meg ezek az árucikkek.

Érdekes adat, hogy a Portugáliában talált árak átlag 10 euróval alacsonyabbak az európai átlagnál. Ahogyan az várható volt, a skandináv államokban jellemzően magasabbak az árak, ugyanakkor ebben a régióban is jelentősek az eltérések. A H&M például Svédországban viszonylag kedvező árakat alkalmaz, a szomszédos államokban, így Norvégiában azonban az európai átlag fölötti árakon kereskedik. Hasonló a helyzet Szlovákiában, ahol a C&A jóval magasabb áron, 43 euróért kínálja azt a farmert, amit Európa más országaiban, például Ausztriában 29 euróért értékesít.

A felmérés szerint az eurózónán kívüli államokban az árkülönbségek jelentősebbek, mint a közös európai valutát alkalmazó országokban. Az EU új tagállamaiban a ruházati termékek legalább annyiba kerülnek, ha nem drágábbak, mint a régi tagállamokban.

Magyarország az árak tekintetében a középmezőnyben található, az árak inkább magasnak mondhatóak európai összehasonlításban. A H&M mindegyik vizsgált terméke (póló, farmer, pulóver) olcsóbb Ausztriában, mint nálunk. Ugyanakkor a C&A árai Magyarországon kedvezőbbek, mint nyugati szomszédunknál, ugyanez igaz a Zara termékeire is.

Bár Szlovákia a felmérés szerint a drágább országok közé tartozik, a H&M termékeinek árai itt kedvezőbbek, ellentétben a C&A, valamint a Zara kínálatával, bár Magyarországhoz képest az eltérés itt sem jelentős, legfeljebb 3 euró. Egyértelműen nem érdemes ruházati termékekért Csehországba látogatni – mindegyik cég minden vizsgált termékét magasabb áron kínálják a cseh üzletek. Románia sem tekinthető ideális célpontnak: a kínálat jó része nem elérhető, a fellelt termékek mindegyike drágább, mint itthon. Szlovénia tekintetében vegyes a kép, a H&M árai itt barátságosabbak, a C&A és a Zara üzletei közül azonban inkább a hazaiakat érdemes választani.

Németországban az árak Magyarországhoz viszonyítva magasabbak, de az eltérések jellemzően egy euró alatt maradnak. Ugyanez igaz Olaszországra is, bár itt a C&A nem rendelkezik üzlettel. Talán meglepő, de Franciaország a felmérésben szereplő cégek tekintetében nem mérvadó: a tizenöt keresett termék közül mindössze négyet találtak meg az Európai Fogyasztói Központ munkatársai, ezeket is a hazaiaknál magasabb áron. Az Egyesült Királyságban nem érdemes C&A-t keresni, a másik két lánc termékei is általában több euróval drágábbak, mint itthon. Egy svédországi út során viszont érdemes ellátogatni a Zarába vagy a H&M-be, az árak az esetek többségében alacsonyabbak a hazaiaknál.

Lefagyás: az áfa esetében markáns az elmaradás veszélye
C&A kirakat, Vásár, próbababán Vásár feliratú póló, (téli vásár) bábu, kirakati baba, tábla, felirat, reklám kereskedelem leárazás, akció
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.