Hol is vannak a fiatalok?

Orbán Viktor nemrégiben fölszólalt Milánóban, az Európai Unió konferenciáján, ahol a fő téma a fiatalok munkanélkülisége volt. A magyar miniszterelnök azt állította, hogy Magyarországon csökkent a munkanélküliség a fiatalok körében. „Olyan sikeres gazdaságpolitikát folytatunk, amellyel egyidejűleg mérsékeljük az államadósságot és kordában tartjuk a költségvetési hiányt is, ugyanakkor gazdasági növekedés kezdődik és ebből fakad a munkanélküliség csökkenése” – magyarázta, és arra kérte az Európai Uniót, hogy támogassák a sikeres Magyarországot. A miniszterelnök azt is közölte, hogy míg 2010-ben 11 százalék felett volt a munkanélküliség mértéke, mostanra 7,6-7,8 százalékra csökkent.

A francia L’Express kiváló infografikát készített az Eurostat alapján arról, hogy mekkora a fiatalok munkanélkülisége az Európai Unió országaiban. Valóban rettenetes a helyzet Görögországban, Spanyolországban, Itáliában, ahol a fiatalok felének vagy közel felének nincs munkája. De ugyanezekből az adatokból kiderül, hogy Orbán Viktor nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy a fiatalok körében a munkanélküliség csökkent volna a Fidesz-kormány idején. A mellékelt grafikonból látszik, hogy a válság következtében súlyosan megnövekedett munkanélküliség az Orbán-kormány idején csak tovább növekedett.

Lettországot azért rögzítettük e táblázatban, hogy összehasonlítsuk, melyik ország honnan indult és hová jutott. Mindkét ország egy időben került ugyanis államcsőd közeli helyzetbe 2008 őszén, csakhogy Lettország végrehajtotta az IMF-programot, megcsinálta a reformokat, s 2013-ben utolérte Magyarországot az egy főre jutó GDP-ben, bejutott az euróövezetbe, volt miniszterelnöke az Európai Bizottság helyettes elnöke lesz, és nem pótvizsgára utasított biztos. És az adatsorból kiderül, hogy 2010-ben 36 százalékos volt a fiatalok munkanélkülisége, ami 2013-ban már csak 23 százalékos.

Magyarországon a fiatalok munkanélkülisége magasabb, mint öt éve volt. Az adatok azt igazolják, hogy az Orbán-kormány vagy a sehová nem vezető közmunkát, vagy a külföldre menekülést tudja kínálni a fiataloknak. Az angolok, a németek és az osztrákok a magyar fiatalok legnagyobb foglalkoztatói.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.