Hol a legvastagabb a fizetési boríték?

Négyszer többet kap az, aki a villamosenergia-szektorban vagy a gázellátás területén dolgozik, mint aki vendéglátózik – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató körképéből.

A lista eleje nem okoz különösebb meglepetést: az energiaszektor mellett az infokommunikáció, a bányászat és a pénzügyi, biztosítói tevékenység végzett az élen, 506 és 309 ezer forint közti bruttó bérrel. Az IT és tanácsadói szektor kevésbé átlátható, mint mondjuk a bányászat, ám az itt mért viszonylag magas bérek azt mutatják, hogy például a feketefoglalkoztatás és a zsebbe fizetés mértéke egészen kicsi lehet.

A lista aljára került vendéglátósok hivatalos bére 130 ezer forint, ami szinte bizonyosan a jelentős mértékű feketegazdaság miatt ilyen alacsony. Rendkívül alacsony – bruttó 186 ezer forint – a bér az egészségügyben és az oktatásban is. Ott a statisztika 231 ezer forintot mutat.

Az ágazatokra jellemző személyi jellegű ráfordításokat érdemes összevetni a szektor árbevétel- és jövedelemtermelő képességével. Ezek a mutatók árulkodnak arról, mennyire hatékony az adott ágazat, és mennyi a humán tőke hozzáadott értéke. Az egy alkalmazottra jutó eredmény messze az IT-szektorban a legmagasabb – tavaly 6,5 millió forint volt –, az egy alkalmazottra jutó bevétel pedig a villamosenergia- és gázellátás területén – utóbbi 2014-ben 164 millió forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.