Hogyan kerüljük el a kötelező tőkeemelést?

Március előtt minden változást végre kell hajtani a kft.-kben, ha valaki ki akarja tolni a kötelező tőkeemelés időpontját. Azt követően hárommillióra kell emelni a kft. tőkéjét.

Időt nyerhetnek az előrelátó vállalkozók, ha nem kívánják azonnal meglépni a kft. tőkéjének kötelező, hárommillió forintra emelését. (Jelenleg ötszázezer forint a minimum.) Az ezt előíró Polgári Törvénykönyv módosult előírásai jövő márciusban lépnek hatályba, addig érdemes megtenni a szükséges lépéseket.

- Fontos kérdés ugyanakkor, hogy mi lesz azokkal a cégekkel, amelyek még a jelenlegi szabályozást követve alacsonyabb jegyzett tőkével alakultak. A 2013 szeptemberében az Országgyűléshez benyújtott javaslat értelmében az ilyen cégek 2014. március 15-ét követően társasági szerződésük első módosításával egy időben lennének kötelesek végrehajtani az emelést, de legkésőbb 2016. március 15-ig. Ebből adódhat némi lehetőség az időnyerésre – hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében Szűcs Bálint, az RSM DTM adószakértő partnere.

Vagyis ha például előre tudható, hogy szükség lesz a székhely áthelyezésére, vagy a társaság nevének módosítására, akkor arra érdemes már a jövő év márciusa előtt sort keríteni, ha a tagok nem tudnak, vagy nem akarnak egyúttal tőkét is emelni.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy az üzletrész átruházása, vagy új ügyvezető, új felügyelőbizottsági tag és, vagy új könyvvizsgáló kijelölése a társasági szerződés módosítását nem feltétlenül igényli. Ezeket az adatokat elegendő akkor átvezetni a társasági szerződésben, mikor egyéb változás miatt van szükség a módosításra - írja a szakértő cég. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.