Hízott libamájat várnak Kölnben

Mégis megjelenhetnek a kölni Angua élelmiszeripari-kiállításon a júliusban elrendelt, majd nemrég feloldott tilalom ellenére a hízott liba- és kacsamájból készített termékek.

Júliusban betiltották a hízott kacsa- és libamájtermékeket a Kölnmesse GmbH rendezvényszervező cég és a Négy Mancs állatvédő egyesület fenyegetőzéseire hivatkozva, de mivel az intézkedést erős visszhang kísérte francia, bolgár és magyar kritikákkal, a tiltást visszavonták - írja az agrárszektor.hu.

Az Agromonitor megtudta, a kiállítók szabadon kínálhatnak töméses hízlalásból származó májat, azok késztermékeit, valamint egyéb párhuzamos termékeket, ugyanakkor továbbra sem szerepel a „hízott máj” kifejezés a Kölnmesse katalógusában.

Júliusban a kölni várás szervezői törölték terméklistájukról a hízott májból készült termékeket, hogy megőrizhessék a verseny nyugalmát, ugyanis ellenkező esetben az állatvédők helyi botránykeltésről beszéltek. A tiltást vélhetően a francia, magyar és bolgár nyomást, valamint az érintettek megkérdezését követően törölték el. Mivel a katalógusban a visszavonás ellenére továbbra sem tünetik fel a hízott májas termékeket, a francia libamájtermelőket összefogó szervezet, a CIFOG folytatja tiltakozását.

Ezzel szemben a hazai piaci szereplőket tömörítő szervezet, a Baromfi Terméktanács egyértelműen pozitívan értékeli a Kölnmesse legújabb döntését. Csorbai Attila, a terméktanács igazgatója így nyilatkozott: „Bár magyar kiállítók nem lesznek jelen Kölnben, de fontos alapanyag-szállítói vagyunk például Franciaországnak, így jelentős bevételtől estek volna el a hazai cégek is. Nem riadunk meg ugyanakkor a fenyegetőzésektől, készek vagyunk felvenni a kesztyűt a szakmai szempontból megalapozatlan támadásokkal szemben” – tette hozzá az állatvédőkre célozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.