Hízókúrán a Teva

A magyarországi gyárakkal rendelkező izraeli Teva gyógyszergyártó bekerül az ágazat tíz legnagyobb cége közé, miután bejelentette, hogy 40,5 milliárd dollárért megveszi az amerikai–ír Allergan generikus készítményeket gyártó részlegét. Egyúttal közölték, hogy a szektortárs Mylanra tett áprilisi, ugyanekkora összegű ellenséges felvásárlási ajánlatukat visszavonják.

A Mylanért készpénz mellett Teva-részvényekkel fizettek volna, ezt azonban magas kockázatuk miatt nem fogadta el a cég vezetése, amelyre a Tevánál zajló belső hatalmi harcok is riasztóan hatottak. A palotaforradalom tavaly az elnök és a vezérigazgató távozásával véget ért. Az új vezért, Ered Vigodmant elfogadják a piacon, a részvényárfolyam erősödik, noha még messze van a 2010-es csúcsától.

Az Allergannál nem ódzkodnak a 33,75 milliárd dolláros készpénzt és 6,75 milliárdnyi Teva-részvényt tartalmazó ajánlat elfogadásától – írja a Reuters. A Teva a szabadalmi védettség lejártával szabadon előállítható, generikus gyógyszerek gyártói között eddig is globális piacvezető volt, a harmadik helyen álló Allergannal kiegészülve viszont jelentősen megerősíti első helyét.

A jövő év elején lezáruló fúzió a párhuzamosságok felszámolása révén évi 1,4 milliárd dollárra tehető megtakarítást hoz a felek számára. Az Allergan kisebb méretben, de folytatja működését, közte a ráncok eltüntetésében használatos sikerterméke, a Botox gyártását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.