Hivatalosan is a Lufthansáé az AUA

Aláírták a szerződést, s ezzel véglegessé vált, hogy az Austrian Airlines (AUA) ezentúl a Lufthansa csoporthoz tartozik, Európa legnagyobb légitársaságává előléptetve ezzel a német céget.

A szerződést a bécsi Schwechat repülőtéren látták el kézjegyükkel a két légitársaság, valamint az osztrák állami  vagyonkezelő holding, az ÖIAG képviselői - közölte az AUA szóvivője  a német dpa hírügynökséggel. Az ÖAIG teljes egészében értékesítette  42 százalékos AUA pakettjét a Lufthansa légitársaságnak.

Lufthansa elnök-vezérigazgatója, Wolfgang Mayrhuber és Peter Michaelis az osztrák vagyonügynökség vezetője a bécsi aláírási ceremónián
Lufthansa elnök-vezérigazgatója, Wolfgang Mayrhuber és Peter Michaelis az osztrák vagyonügynökség vezetője a bécsi aláírási ceremónián

Wolfgang Mayrhuber, a Lufthansa vezérigazgatója szerint a nehéz  gazdasági helyzetben végrehajtott felvásárlás igazolja, hogy a  Lufthansa tartja magát stratégiai célkitűzéséhez. A Lufthansa átveszi az AUA 1,5 milliárd eurós adósságait -  közölte az ÖIAG igazgatója Peter Michaelis.

Az osztrák kormány 500 millió eurós átszervezés támogatással  járul hozzá az AUA értékesítéséhez. A Lufthansa szerint az  átszervezés a légitársaság adósságainak finanszírozhatósága miatt  szükséges. A Lufthansa legfeljebb 382 millió eurót fizet az AUA  részvénypakettért, a keretösszegnek egy nagy hányada azonban csak a  várt üzleti eredmény teljesülése esetében válik esedékessé.

A tranzakciót az EU-Bizottság augusztus elején engedélyezte  azzal a feltétellel, hogy az egyesült légitársaság megválik egyes  le- és felszállási jogaitól. A Lufthansa februárban tett 4,49 eurós részvényenkénti vételi  ajánlatot tett az osztrák légitársaság közkézen lévő részvényeire. A  Lufthansa már korábban megszerezte az osztrák ÖIAG állami holding  AUA-ban lévő tulajdoni részét, 41,6 százalékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.