Hivatalos az aszály, kifizetik a károk egy részét

Magyarország teljes területére vis maiornak nyilvánítja a 2009. évi aszályt a földművelésügyi miniszter, így a gazdák a területileg illetékes Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál igényelhetik az aszálykár enyhítését - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM).

Az igényeket 2009. október 20-ig lehet beadni a hivatalokhoz - olvasható a közleményben, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy a közzététel önmagában nem jelenthet jogalapot a magánjogi szerződések vis maiorra hivatkozással történő egyoldalú megszüntetésére, vagy felbontására.

Az FVM szóvivője korábban azt közölte, hogy a tárca számításai szerint a kárenyhítésre mintegy 5 milliárd forint áll rendelkezésre, de csak azok kaphatják, akik 2009. május 15-ig bejelentkeztek a kárenyhítési rendszerbe.
Az új nemzeti agrárkár-enyhítési törvény 2009. február 3-án lépett hatályba. A jogszabály csak a termőföldet - szántóföldet, szóló- és gyümölcsültetvényt - művelő mezőgazdasági termelőkre vonatkozik. A gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak a használatukban lévő termőföld alapján kötelezően részt kell venniük a kárenyhítési rendszerben, míg az őstermelők önként vállalhatják a részvételt.

A rendszerben résztvevőknek hozzájárulást kell fizetniük, amihez a mindenkori központi költségvetés legalább akkora összeggel járul hozzá, mint a résztvevők befizetése. A szántóföldi növénytermesztés esetén hektáronként 800 forintot, szőlő- és gyümölcsös ültetvények után pedig hektáronként 2.000 forintot kell fizetni.

A kárenyhítő juttatásra az jogosult, akinek a gazdálkodás hozamérték-csökkenése az általa használt összes termőfölddel összefüggő gazdálkodást figyelembe véve meghaladja a 30 százalékot. Az európai uniós szabályokkal összhangban a károsult a kiszámított hozamérték-csökkenés 80 százalékát kaphatja meg kárenyhítésként, vagyis 20 százalékot mindenképpen neki kell viselnie.

A károk kifizetését az Európai Bizottság jóváhagyása után lehet megkezdeni, de a magyar törvény lehetővé teszi előleg fizetését. Ez utóbbi kifizetésről az agrártárca vezetője dönt.

Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának fideszes elnöke szerint 5 milliárd forint nem elegendő az aszálykárok enyhítésére. Mint mondta, sajnálatos, hogy a kormány nem tette közzé az általuk becsült aszálykár összegét, ami sok szakértő szerint akár a 100 milliárd forintot is meghaladhatja. A Fidesz azt javasolja, hogy a földalapú támogatásoktól elvont 33 milliárd forintot csoportosítsák át a kárenyhítési alapba, és a kárenyhítési önrész befizetésének határidejét hosszabbítsák meg október 20-ig, az igények leadásának határidejéig, mivel sok gazdának csak az őszi betakarítás után lehet bevétele az eladott terményekből. Font Sándor szerint az aszály különösen súlyosan érintette a Tisza vonala mentén lévő megyéket, ahol majdnem minden gazdálkodónak kárt okozott a szárazság.

A két évvel ezelőtti aszály pusztításához hasonló  fenyeget az idén is
A két évvel ezelőtti aszály pusztításához hasonló fenyeget az idén is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.