Hivatalos: bukott a családi csődvédelem

Megbukott a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kezdeményezésére elindított családi csődvédelem programja. A lehetőséggel összesen 51 adós akart élni.

Bár csaknem két hónapon át sikerrel titkolta el az Igazságügyi Minisztérium, hogy hány adós jelentkezett a családi csődvédelembe, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) beavatkozása után a tárca végül engedett. Kiderült, hogy a titkolózás nem volt véletlen, s a kormány újabb „adósmentő” intézkedése hivatalosan is megbukott – számolt be a Magyar Nemzet.

A lap azt írja, az igazságügyi tárca kikényszerített tájékoztatása szerint mindössze 51 adós kezdeményezett magáncsődeljárást, noha korábban a Magyar Nemzeti Bank és a bankszövetség is több tízezerre becsülte azoknak a számát, akiknek mentőöv lehetne családi csőd intézménye.

A csekély érdeklődés nemcsak az elhallgatás kísérlete miatt, hanem azért is kínos a kormány számára, mert a szeptemberben életbe lépett magáncsőd rendszerének felállítása drága mulatság volt. Három minisztérium mindeddig összesen 626 millió forint állami pénzt költött el az intézkedésre.

Az igazságügyi tárca a magáncsődbe jelentkezettek számát régóta titkolta, ugyanakkor hétről hétre egymásnak ellentmondó adatok jelennek meg, főként a jogszabályt a parlament elé terjesztő Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetőjétől. Szeptember közepéig senki nem jelentkezett a magáncsődbe. Majd nem sokkal később Harrach Péter már azt közölte, hogy ötszázan kérelmezték a családi csődöt, ám ez a szám is változott.

A frakcióvezető ugyanis újabb meglepő adattal állt elő. Az állami rádióban azt jelentette be, hogy kevesebb mint százan kérték a családi csődvédelmet. A lakosság közömbösségét azzal magyarázta: szerinte azért jelentkeztek a vártnál kevesebben, mert a sajtó rossz hírét keltette az új jogintézménynek.

A valós adatokat az igazságügyi tárca az adatvédelmi hatóság közreműködése nyomán, csaknem két hónap elteltével adta ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.