Hitelkeret-szerződések csaknem hetvenmilliárdért

Két hitelszerződést írtak alá a Magyar Állam és az Európai Beruházási Bank (EIB) képviselői pénteken, az összesen 67,4 milliárd forintos forrásból uniós beruházások önrészét fogja finanszírozni Magyarország – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Európai Beruházási Bank az MTI-vel.

A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint a két hitelszerződés vasúti beruházásokhoz és a Szegedi Lézerkutató Központ fejlesztéséhez járul hozzá.

A Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében megvalósuló egyes vasúti nagyprojektek uniós támogatásához 65 milliárd forint költségvetési forrást kell biztosítania Magyarországnak önrészként, ehhez nyújt az EIB 57 milliárd forint hitelt. A magyar állam várhatóan 2017 végéig hívja le összeget és 25 év alatt törleszti.

A KÖZOP vasúti nagyprojektjeit finanszírozó hitelszerződésből a transzeurópai közlekedési hálózathoz (TEN-T) tartozó, meglévő magyarországi vasútvonalak rehabilitációját és korszerűsítését, továbbá 42 darab motorvonat beszerzését biztosítják. A hálózat bizonyos részein úgynevezett GSM-R forgalomirányító rendszert is kiépítenek, ami kapcsolatot teremt a vasúti dolgozók között, hatékonyabbá és biztonságosabbá téve így a vasúti közlekedést.

Az úgynevezett Extreme Light Infrastructure (ELI) Szegedi Lézerkutató Központ tervezéséhez, építéséhez és kutatási nagyberendezéseinek beszerzéséhez kapcsolódó uniós támogatáshoz a hazai önrész 10,4 milliárd forint, ezt teljes mértékben fedezi az EIB-től kapott forrás. Várhatóan ezt az összeget is teljes egészében lehívja Magyarország 2017 végéig, a törlesztésre 20 év áll rendelkezésre.

Az ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS) kutatási nagyberendezés elsődleges küldetése, hogy ultrarövid impulzusokat szolgáltató fényforrások széles skáláját tegye hozzáférhetővé a hazai és a nemzetközi tudományos közösség számára. A kutatóközpontban üzemelő berendezések várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, hanem a biológiai, orvosi és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredményekhez járulnak hozzá.

A gazdaságfejlesztési célokat szolgáló, kedvező pénzügyi feltételekkel nyújtott EIB-források célja az állami beruházások költségvetési kiadásainak hosszú lejáratú, alacsony kamatozású finanszírozása. Az EIB hiteleinek köszönhetően a meglévő és folyamatosan csökkenő államadósság szerkezete is kedvezőbbé válik.

Az EIB nem profitorientált szervezet, ezért a legjobb AAA minősítésének köszönhetően – nemzetközi tőkepiaci összehasonlításban – igen kedvező feltételekkel, hosszú futamidővel és kedvező kamatlábbal tud hitelezni. Az államkötvény-kibocsátáshoz képest így jelentős megtakarítás érhető el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.