Hitelfelvétel helyett spórolunk

Csökkent a háztartások nettó hitelfelvétele áprilisban az egy hónappal korábban mérthez képest, a betétek összege viszont jelentősen nőtt. Egyre többen törlesztik devizahitelüket, és emelkedik a forintban eladósodók száma is - derül ki a jegybank jelentéséből.

A háztartások nettó hitelfelvétele áprilisban - a márciusival összehasonlítva - csökkent, de a szezonális hatásokat kiszűrve még pozitív volt. A háztartások jelentősen - főképp forintban - növelték betéteiket - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken. A nem pénzügyi vállalatok nettó hiteltörlesztése emelkedett. A devizahitelek jelentős nettó törlesztése, a forinthitelek márciusit meghaladó nettó felvétele volt jellemző. A nem pénzügyi vállalatok áprilisban csökkentették betéteiket, elsősorban a devizabetéteket.

A háztartások szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a nettó hitelfelvétel devizában az előző hónaphoz hasonlóan alacsony összegű volt. A forinthiteleknél szerény összegű nettó törlesztés volt megfigyelhető. Az előző hónap nettó betétkivonását követően a forintbetéteknél és a devizabetéteknél is nagyobb összegű, 110,8, illetve 29,7 milliárd forintos nettó elhelyezés történt. A szezonálisan nem igazított állományi adatok szerint a háztartások összes hitelállománya 405 milliárd forinttal csökkent, ami túlnyomórészt a devizahitelek állomány-csökkenéséből adódott. A csökkenést 98 százalékban az átértékelődés és egyéb változás okozta. A legnagyobb súlyt képviselő svájci frank alapú állományok csökkentek mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek esetében. A rögzített devizaárfolyamon számított adatok szerint a svájci frankban felvett lakáshitel-állományok januártól kezdődően csökkentek. Ennek mértéke nagyjából megegyezett az eurónál tapasztalt növekedéssel.

A svájci frank hitelállomány-csökkenését csak mintegy felerészben ellensúlyozta az euróban, illetve a forintban felvett hitelek mennyiségének növekedése. A forintbetétek szezonálisan nem igazított állománya az előző hónaphoz képest 88,7 milliárd forinttal nőtt. A devizabetétek állománya 51,8 milliárd forinttal csökkent, amely az átértékelődés és egyéb változás miatti 81,5 milliárd forintos csökkenés, valamint a 29,7 milliárd forintos nettó elhelyezés eredőjeként alakult ki.

A nem pénzügyi vállalatok áprilisi szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a forinthiteleknél hosszú hónapok óta először, 36,4 milliárd forint nettó felvétel volt tapasztalható. Devizában 64,6 milliárd forint volt a nettó hiteltörlesztés. A nem pénzügyi vállalati betétek adatai nettó kivonást mutattak, ennek mértéke a forintnál 14,3 milliárd, a devizánál pedig 73,1 milliárd forint volt. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forint hitelek állománya 29,3 milliárd forinttal nőtt, a devizahiteleké viszont 446,7 milliárd forinttal csökkent. A devizaállományok csökkenését 85 százalékban az árfolyam és egyéb változás okozta. A forintbetét-állományok 98,2 milliárd, a devizabetét-állományok 47,3 milliárd forinttal csökkentek. A külföldi kötelezettségek a hitelintézetek mérlegfőösszegének 33,67 százalékát tették ki, a kötelezettségek aránya tavaly augusztus óta először csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.