Uniós társfinanszírozás uniós kölcsönből

Nincs elég pénze a kormánynak, hogy az uniós támogatások hazai társfinanszírozását állja, legalábbis ezt sejteti, hogy az Európai Beruházási Banktól erre a célra kap 440 millió eurót.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 440 millió eurós hitelt nyújt Magyarországnak a gazdasági versenyképesség javítását szolgáló uniós programok megvalósításához. Azaz a közösségi pénzhez a szükséges magyar társfinanszírozást is uniós pénzből állja a kormány. A kölcsönről a szerződést Veres János pénzügyminiszter és Philippe Maystadt, az EIB elnöke írta alá.

Magyarország az EIB-től 1991 óta több mint 8,9 milliárd euró összegű kedvezményes, hosszú lejáratú hitelt kapott. A beruházások elsősorban környezetvédelmi, közlekedésfejlesztési beruházásokra, az ipar, az energetika, a telekommunikáció és az oktatás területére irányultak.

A jelenlegi hitel az EIB fokozottabb szerepvállalását jelzi Magyarországon - mondta Veres János. A 25 éves futamidejű kölcsön kamatát a lehívásokor kell fizetni. Hozzátette, a szándék az, hogy már idén lehív Magyarország a pénzből. Utoljára 2012-ben fér hozzá a kormány az összeghez, elkölteni pedig legkésőbb 2013-ban lehetséges.

Philippe Maystadt elmondta, az EIB stratégiája, hogy elsősorban olyan országokat támogat, amelyek az átlagosnál jobban megszenvedik a gazdasági válság hatásait. Szerinte a konstrukció jó példa arra, hogyan lehet uniós forrás felhasználását uniós pénzzel támogatni.Hozzátette, az EIB 2009-ben 5 milliárd eurót irányzott elő, hogy közép-kelet-európai országok bankjainak nyújtson hitelt, amelyet azok kihelyezhetnek a gazdaságokba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.