Hihetetlenül sokszor verik át az utast a taxisok

A fővárosi taxisok körében elvégzett három ellenőrzésből kettő biztosan megállapít valamilyen szabálytalanságot. A hatszázezres bírság sem elég elrettentő.

Hiába a fokozott ellenőrzés, a nyári turistaszezonban gyakoriak a fővárosi taxisok által elkövetett visszaélések – közölte a Világgazdasággal a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.

A lap azt írja, egyáltalán nem egyedi az az eset, ami a napokban történt, vagyis hogy egy taxis 25 ezer forintot akart kifizettetni egy a Sziget Fesztiválról a Margitszigetre tartó ír turistával. Amikor a külföldi sokallta az árat és nem akart fizetni (bankkártyával nem is lett volna lehetősége), akkor a sofőr megütötte, majd miután mégis megkapta a pénzt, az utast ott hagyta valahol a budai hegyekben. Az ügyből rendőrségi feljelentés lett, a taxis ellen két eljárás is indult: egy önbíráskodás miatt, egy pedig a fuvardíj arányosságának vizsgálata végett.

Az ilyen incidensek annak ellenére is megtörténnek, hogy a nyári turista szezonban a BKK taxiellenőrei teljes erőbedobással dolgoznak: májusban 298, júniusban 271, júliusban pedig 250 alkalommal ellenőriztek taxisokat és 205, 159 illetve 178 alkalommal vettek fel jogsértést megállapító jegyzőkönyvet.

Az elmúlt hónapok taxiellenőrzései tehát számos visszaélést tártak fel, ezek fajtái pedig rendkívül változatosak: a kerülő út, az órapörgetés, más tarifa alkalmazása, nyugtaadás elmulasztása, hamis számla kiállítása, pénzvisszaadási problémák, csalások.

A jegyzőkönyvek feldolgozása még folyamatban van, de az már most is kitűnik, hogy az Óbudai-sziget környékét drosztengedély nélküli taxik lepték el, és a taxirendeletben rögzített fix tarifa többszöröséért szállítják a fesztivál vendégeit.

A BKK-nak, miután nem hatóság, a taxirendeletből fakadóan két intézkedési lehetősége van a szabályszegőkkel szemben: egyrészt bejelentést tehet a hatóságoknál, másrészt visszavonhatja az illető taxiállomás-használati hozzájárulását.

A szabályokat megsértő taxisokat szigorúan megbírságolhatja a hatóság, a büntetés mértéke a néhány tízezer forinttól akár 600 ezer forintig is terjedhet, sőt bizonyos esetekben a közlekedési hatóság – meghatározott időre – a személyszállító jogosítványát is bevonhatja - írja a Világgazdaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.