Hihetetlen hitelek: kölcsönszerződéseket vizsgál a NAV

Kiemelten vizsgálja a kapcsolt vállalkozások finanszírozási megállapodásait az idei transzferár-ellenőrzések során a NAV. A gyanú: kölcsönszerződésnek álcázva juttatnak ki adózás előtti jövedelmet Magyarországról.

Kiemelten vizsgálja a kapcsolt vállalkozások finanszírozási megállapodásait az idei transzferár-ellenőrzések során a NAV – mutat rá közleményében a Mazars. A vezető nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint azok a – különösen külföldi kapcsolt vállalkozással rendelkező – cégek számíthatnak szigorú ellenőrzésre, amelyek gazdálkodásával kapcsolatban felmerül, hogy kölcsönszerződésnek álcázva juttatnak ki adózás előtti jövedelmet Magyarországról.

A NAV az elmúlt hónapban tette közzé 2013-as vizsgálati irányelveit, amelyek között – a korábbi évekhez hasonlóan – ismét szerepel a transzferárak ellenőrzése. A kiemelt figyelem oka továbbra is az, hogy a cégcsoporton belüli termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás árazására nem feltétlenül hatnak a piaci mechanizmusok, így ezen keresztül adózás nélkül átcsoportosítható az itthon megtermelt profit egy másik országba. A Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat szerint a hazai transzferárazási gyakorlatban már egyértelműen érezhető a kiemelt NAV érdeklődés hatása, de bizonyos speciális területeken, így például a kapcsolt vállalkozások kölcsönszerződéseivel összefüggésben, csak ettől az évtől kezd el intenzíven vizsgálódni az adóhatóság.

A vállalatcsoportok fő tevékenységük árkialakításánál már általában konzervatív megközelítést alkalmaznak, és egyre ritkábban fordul elő életszerűtlen, túlzó árazás – nyilatkozta Nagy Gabriella, a Mazars munkatársa. Az adóhatóság azonban már nemcsak a főtevékenység transzferárazására kíváncsi, hanem arra is, hogy honnan és milyen feltételekkel finanszírozza a kapcsolt vállalat a tevékenységét.

Szakértők szerint számos vállalati csoportstruktúra eleve úgy épül fel, hogy a vállalatcsoportoknak dedikált finanszírozó központjuk van, elsősorban Luxemburgban vagy Svájcban, ahol a pénzügyi ügyleteken keresztül beáramló jövedelmek kedvező adózási elbírálás alá esnek. Az ilyen pénzügyi ügyletek köre nagyon széles a hitelezéstől, a cash-poolingon és a határidős ügyleteken át, a pénzügyi garanciák biztosításáig. A tanácsadó cég szerint, ha csoporton belüli, külföldi finanszírozó központ által nyújtott hitelből történik a finanszírozás, akkor a NAV a kamat mértékét vizsgálja majd, illetve arra is kíváncsi lesz, hogy ezt ki tudja-e termelni a hazai vállalkozás. Az adóhatóság azt is ellenőrzi, hogy – szokásos piaci körülmények között – kapott volna kölcsönt a magyar vállalkozás, vagy csak saját tőkéből tudná finanszírozni a tevékenységét.

Ezek azért fontos kérdések a NAV számára, mert ha kölcsönön keresztül történik az üzletszerű működés finanszírozása, akkor a kamatokon keresztül a megtermelt jövedelem nagy része adózás előtt külföldre távozhat. A társaság üzemi eredménye pedig hiába mutat szép képet, ha a pénzügyi eredmény elviszi a teljes adózás előtti profitot – tette hozzá Nagy Gabriella.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.