Hibás adósságszámokat közölt Kelet-Európáról az IMF

Hibás, eltúlzott küladósság-becsléseket közölt több kelet-európai országról a Nemzetközi Valutaalap (IMF), írta a csütörtöki Financial Times, amely szerint a pénzintézet most korrigálja a "kínos tévedést".

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint a múlt hónapban megjelent, 38 feltörekvő gazdaság adatait is tartalmazó  globális pénzügyi stabilitási jelentés közzététele után az érintett  jegybankok, valamint elemzők és újságírók is megkérdőjelezték a  központi tartalékok arányában mért küladósság-rátákat több ország  esetében.

A Financial Times szerint az IMF a héten felülvizsgálta az  általa közölt számokat. Csehországra például az eredeti jelentésben  236 százalékos tartalékarányos küladósság-ráta szerepelt, amelyet a  valutaalap most 89 százalékra módosított.

Az Észtországra becsült rátát a felülvizsgálat nyomán az IMF 210  százalékról 132 százalékra változtatta, Ukrajnáét pedig 208  százalékról 116 százalékra csökkentette.

A Financial Times értesülése szerint Litvánia eredetileg  megállapított 425 százalékos küladósság-rátáját szintén  újraszámolhatja a pénzintézet, és további országok esetében is  módosítások következhetnek.
Az IMF azt közölte a lappal, hogy "a lehető leggyorsabban"  közzéteszi honlapján a helyes adatokat, és sajnálja, "ha a hibás  számok közlése zavart okozott".

A szervezet vizsgálja, hogy miként történhettek meg ezek a  hibák, és a levont tanulságok alapján módosítja belső eljárási  rendjét, írta a Financial Times.

Az IMF szerint Csehország esetében "adatbeviteli hiba", más  országokkal kapcsolatban pedig a rövid távú törlesztési  kötelezettségek "akaratlan kettős elszámolása" okozta a tévedést.

A Financial Times szerint a tartalékokhoz mért külső  adósság-refinanszírozási igény még a felülvizsgálat után is sokkal  magasabb Kelet-Európában, mint például Afrikában, Latin-Amerikában  vagy Ázsiában.

Charles Robertson, az ING bankcsoport feltörekvő piacokért  felelős londoni főközgazdásza azonban befektetőknek kiadott  elemzésében azt írta: a módosítás azt jelenti, hogy Kelet-Európa nem  tűnik annyira kockázatosnak, mint amilyennek az IMF eredeti  stabilitási jelentésében látszott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.