Hiányt növelt az SZDSZ, pedig nem is lehetett volna

Nagyobb hiányt szavazott be a liberális frakció a költségvetésbe, pedig most ezt nem is tehette volna meg. A települési sportért tett ellenzéki erőfeszítéseik 3,6 milliárddal emelik a deficitet - pontosabban emelnék, ha lehetne. De valószínűleg nem lehet.

Kicsit lehetett rontani a 2009-es költségvetésen most is: a liberálisok 3,6 milliárd forinttal nagyobb hiányt szavaztak be a büdzsébe.

A honatyák maratoni szavazással határozták meg a költségvetés majdnem végleges számait: arról döntöttek, hogy a két hete meghúzott főszámokon belül mire is lehet költeni. Ilyenkor a hiány nem változhat, ám a liberálisok addig küzdöttek, míg ezt, a többi ellenzéki párttal közösen elérték. 

A kormányzat - egy szokásos módosítással - a végleges adatokhoz igazította volna a településeknek járó személyi-jövedelemadó hányadot, és egyúttal némileg átrendezte az egyes jogcímeken járó települési támogatásokat. A változás ilyenkor tényleg szokásos, ám a szabad demokraták azokat a javaslatokat, ahol mínusz szerepelt, külön megszavaztatták a parlamenttel. A Fidesz általában tartózkodással tüntetett, ám egy ponton mégis az SZDSZ mellett szavazott, az MDF-el és a KDNP-vel együtt. 

Így közösen nem hagyták - egyetlen fős többséggel - hogy csökkentsék a településeknek a sportfeladatokra lakosonként járó 500 forintot 75 forintra. Ez 4,4 milliárdos kiadás, amit csak 800 milliós támogatás-mérséklés kísért: vagyis így 3,6 milliárd forinttal emelkedne a költségvetési hiány. Ám most hiányt nem lehet növelni - így kérdés, a megszavazott javaslat végül bekerülhet-e a törvénybe. (A végleges elfogadás előtt, a jövő héten az ilyen "szabálytalan" módosításokat még ki lehet venni).

De nem volt meg a kormányzati többség a roma telepeken élők lakhatási programjának elvetésére sem. A programhoz a Fidesz kért - két módosító indítványal is - támogatást, és ezt meg is kapta a többi ellenzéki párttól. Nehezen. Szavazategyenlőség alakult ki - és csak az elnököklő Áder János (Fidesz) voksa döntött. Így a programra jövőre 1 milliárd 60 millió forint jut, a pénz a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal költségvetéséből fog hiányozni. A szervezet így mindössze 211 millió forintos támogatást kap a központi költségvetéstől, pedig eredetileg 1 milliárd  271 milliót kapott volna. Ám miután ez szabályos módosítás volt, most már futhat a pénze után.

A költségvetésen érdemben persze a szavazás nem módosított, néhány ponton változott ugyanis csak az eredeti javaslat, és azért leginkább ott, ahol azt a kabinet is támogatta. 

A harmadik kivétel: a génbankok támogatása. A kormány eleve szerette volna, ha a költségvetést úgy módosítják, hogy erre a célra - a mezőgazdasági génállomány fejlesztésére - 100 millió jutna jövőre. Ezt azonban - a kormányzati szándékot felülbírálva - 500 millió forinttal megfejelték az ellenzéki képviselők, megintcsak egyfős többséggel. Ez azonban a hiányt nem rontja: máshonnan vontak el pénzt erre a célra.

Hozzá kell tenni azonban, hogy a költségvetés az ellenzék nélkül is puhult: kisebbek lettek a tartalékok. Hatmilliárddal csökkent az egészségügyi kassza tartaléka, és 84 millióval a bíróságoké - a pénzt mindenképpen fel lehet használni a parlament döntése szerint. Ezt a módosítást a kormány is támogatta, miként néhány más, kisebb átcsoportosítást is jóváhagyott. Így például a kabinet beleegyezésével mérsékelték jelentősebben (mintegy 10 százalékkal) a közmunkaprogramokra eredetileg tervezett összeget, hogy a pénzt különböző, a képviselőknek is fontos célokra (például a Zánkai tábor támogatásának növelésére, vagy gyermekjóléti programokra) fordítsák.

Ezen kívül: a szabadidő- és a diáksport támogatásából lecsippentettek 150 millió forintot, hogy a versenysportnak adják - a javaslat indoklása szerint az olimpiai szereplésünk is megmutatta, hogy erre szükség van.

Átírták az adóbevételi terveket is: beleírták a büdzsébe, hogy lesz cégautóadó, kicsit megemelték a nyereségadóból várt összeget, és mindezekkel párhuzamosan csökkentették a jövedelemadóra és az - örökösödési illeték korlátozott eltörlése miatt - illetékbevételi terveket.

Egyetlen ellenzéki módosítási indítvány ment át kormánytámogatással. E szerint nem határozzák meg mennyi ideig kell nyitva tartania egy kistelepülési mozgókönyvtárnak ahhoz, hogy költségvetési támogatást kapjon. (Az eredeti terv minimum 4 nap, összesen húsz óra volt).

 

Az SZDSZ-frakció a Parlamentben
Az SZDSZ-frakció a Parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.