Hiányosságok az uniós atomerőművekben

A fukusimai atombaleset nyomán indított vizsgálatok gyakorlatilag valamennyi uniós atomerőműben hiányosságokat tártak fel – idéz a Die Welt az EU-bizottság szerdán bemutatandó anyagából.

Súlyos hiányosságokat tárt fel az EU atomerőműveiben elvégzett stresszteszt (célzott biztonsági felülvizsgálat), amelyet a fukusimai atomkatasztrófa miatt rendeltek el – írta hétfőn a Die Welt.

A legöregebb francia atomerőmű Colmar mellett - a legtöbb hiányosságot Franciaországban találták
French gendarmes patrol with a boat on the Rhine river along France's oldest Electricite de France (EDF) nuclear power station in Fessenheim near Colmar, Eastern France, March 14, 2011. France has 58 nuclear reactors spread over 19 sites, providing almost four-fifths of the country's electricity and making it the second-biggest nuclear country after the United States. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: BUSINESS ENERGY ENVIRONMENT)

A német lap az Európai Bizottság jelentését idézve azt írta, hogy "gyakorlatilag valamennyi" atomerőmű biztonságán javítani kell. A vizsgálat összesen több száz hiányosságot mutatott ki. Ezek kiküszöbölésére 10 és 25 milliárd euró közötti összeget kell fordítani. A legtöbb problémát a franciaországi létesítményeknél tapasztalták.

Az 1986-ban történt csernobili atombaleset után Európában szigorították az atomerőművekre vonatkozó biztonsági előírásokat. Ezeket azonban 26 év alatt sem sikerült maradéktalanul teljesíteni – állapította meg a bizottsági jelentés.

A felülvizsgálatot a Japánban fekvő fukusimai atomerőműben 2011 tavaszán történt baleset után rendelték el. A bizottság szerdán mutatja be a vizsgálat eredményeit összefoglaló jelentést.

Az EU 14 tagországában működik atomerőmű. Az összesen 68 létesítményben együttvéve 134 reaktort üzemeltetnek.

A paksi atomerőműben a magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2011-ben végzett biztonsági ellenőrzést a bizottság feltételei alapján, majd 2012 tavaszán nemzetközi felülvizsgálatot tartottak uniós szakértőkkel. (Az atomerőmű a saját magán végrehajtott ellenőrzés eredményeit adta le az OAH-nak.)

A hivatal egy idén júliusban kiadott közleményben azt írta: a kölcsönös nemzetközi felülvizsgálat során megállapították, hogy a magyar felülvizsgálat és az arról készült jelentés kellően alapos. A nemzetközi felülvizsgálat során nem tártak fel olyan biztonságnövelési lehetőséget, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe. Az elhatározott intézkedéseket pedig megfelelőnek tartották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.