Hiánycsökkenés és többlet az USA-ban

Váratlan többlettel zárt az amerikai költségvetés januárban. Az USA célja ezermilliárd dollár alá szorítani az éves hiányt.

Az amerikai szövetségi költségvetés 2,88 milliárd dolláros többlettel zárt januárban, a folyó költségvetési év negyedik hónapjában, az USA pénzügyminisztériumának kedden ismertetett adata szerint.

A szakértők 2 milliárd dolláros hiánnyal számoltak, sőt egy évvel ezelőtt még 27,41 milliárd dollár volt a hiány.

Januárban 272,23 milliárd dollár adó és más bevétel folyt be, míg a kiadási oldal 269,34 milliárd dollárt tett ki. Az októberrel kezdődő amerikai költségvetési év első négy hónapjának halmozott hiánya 290 milliárd dollár. Ez 17 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

A szeptemberrel záródó költségvetési év tavaly negyedik alkalommal zárt ezermilliárd dollárt meghaladó hiánnyal. Igaz, a trend csökkenő: a 2012. évi költségvetés hiánya 1089 milliárd, míg egy évvel korábban 1297 milliárd dollár volt. 2010-ben hasonló, 2009-ben viszont 1420 milliárd dolláros rekordszintet ütött meg ennek mértéke. A kormány a mostani költségvetési évre 990,56 milliárd dolláros hiánnyal számol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.