Már Matolcsyék sem tudnak diadaljelentést kiadni

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 221 300 forint volt. Hiába nő a bér, a boltban egyre kevesebbet ér a fizetés.

Hiába tartalmaz jelentős bruttó bérnövekedési számokat a statisztikai jelentés, valójában egyre kevesebbet ér a fizetés, amikor a boltban költenénk el, ráadásul az egyre növekvő infláció miatt az év hátralévő részében sem számíthatunk arra, hogy javulhat a bérek vásárlóereje.

A mai adatok szerint az első félévben a legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél a bruttó átlagkeresetek 4,8, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Figyelembe véve, hogy az infláció több mint hat százalékkal nőtt az elmúlt egy évben, a bérek reálértéke mintegy négy százalékkal csökkent.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 221 300 forint volt. A keresetek eltérően alakultak a gazdaság különböző szektoraiban. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 231 600, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 212 800 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 73 400 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 4,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az átlagkeresetek a versenyszférában 7,3 százalékkal nőttek. A költségvetés területén a közfoglalkoztatás súlyának növekedése miatt csökkent a kereset, ennek hatását kiszűrve átlagosan 3,6 százalékos volt a bruttó keresetek emelkedése.

Január–júliusban a költségvetési szférában a teljes munkaidősök mintegy 57 százalékaa átlagosan 10 300 forint – az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó – kompenzációban részesült, ez 1,6 százalékkal mérsékelte a szféra bruttó keresetének csökkenését, ami így az előző év szintjén alakult.  

A versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásainál 1 millió 813 ezer fő volt az alkalmazásban állók száma, 33 ezer fővel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A költségvetési szférában 745 ezren dolgoztak (12 ezer fővel többen az egy évvel korábbinál), közülük átlagosan 83 ezren közfoglalkoztatás keretében. Összességében a nemzetgazdaságban az 5 fő feletti vállalkozásokban, a költségvetési szférában (a közfoglalkoztatottakkal együtt) és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 2 millió 663 ezer fő állt alkalmazásban, 20,4 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.