Hiába lobbizott a CBA, marad a vasárnapi nyitva tartás

Nem tartotta parlamenti vitára alkalmasnak a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó, Latorcai János alelnök (KDNP) által előterjesztett törvénymódosító javaslatot az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága szerdai ülésén.

Latorcai János rámutatott, hogy a kereskedelemről szóló 2005. évi törvény módosítását tartalmazó indítványát számos üzletlánc, így például a CBA is támogatta. Az ülésen a kormány képviselője elmondta, hogy a kormány nem  támogatja az indítványt, és az 1990-es évek elején bevezetett szabad nyitvatartási rendszer fenntartását javasolja, amely szerint csak ünnepnapokon korlátozzák a boltok nyitva tartását.

A kormány álláspontja szerint a válság is amellett szól, hogy ne vezessenek be korlátozásokat, hiszen a heti forgalom több mint 15 százaléka vasárnap bonyolódik, és a munkavállalóknak is szükségük  van a vasárnapi bérre. A kormány szerint a rendszer ezenkívül sértené a versenyt is, mivel csak az alkalmazottakkal bíró kereskedőkre terjedne ki.

Szatmáry Kristóf (Fidesz) reakciójában hangsúlyozta, hogy összetett kérdésről van szó, amelyben maguk a kereskedők is  megosztottak. Emlékeztetett arra is, hogy Európában számos országban működik hasonló rendszer.

A bizottság nem támogatta a módosító indítvány parlamenti  vitáját. Ugyancsak nem vették tárgysorozatba Meggyes Tamás (Fidesz) képviselőnek a vízgazdálkodásról szóló 2005. évi törvény módosítását  tartalmazó előterjesztését sem, amely a vízmű közművagyon önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.