Hévíz átvállalja a sármelléki repülőtér tartozását

Hévíz önkormányzata rendkívüli ülésen döntött arról, hogy átvállalja a sármelléki FlyBalaton repülőtér állami szervek felé fennálló tartozásának rendezését, de a fürdőváros hosszabb távon is részt vállalna a repülőtér üzemeltetésében - tájékoztatott a testületi ülést követően csütörtökön a város polgármestere.

Papp Gábor (Fidesz-KDNP) elmondta – idézte őt az MTI – Hévíz érdekelt abban, hogy a sármelléki repülőtér zökkenőmentesen üzemeljen, ezért anyagilag is hozzájárulnak ahhoz, hogy az állami szervezetek felé fennálló adósságot rendezni tudják. Az önkormányzat döntése értelmében az üzemeltető FB Airport Kft.-től átvállalnák a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI), illetve a Hungarocontroll felé fennálló, összesen 15 millió forintos tartozás kifizetését.

A szükséges összeget már év elején, az idei költségvetés összeállításakor elkülönítették, éppen a repülőtérrel esetlegesen kapcsolatos ügyekre, de a pénzt nem a reptér működtetőjének, hanem a szolgáltatóknak közvetlenül utalnák át. Ezek az állami tulajdonú társaságok az idei repülési szezon hátralévő részére is biztosítani tudják a megfelelő szolgáltatást az utasok és a gépek számára.

Papp Gábor azt mondta: tudomása szerint a repülőtér működését nem befolyásolják anyagi gondok, egyéb, közelebbről nem részletezett körülmények alakulása miatt keletkeztek tartozások.

Hozzátette azt is, hogy hetek óta folynak a tárgyalások az állami és szakmai szervezetekkel, társaságokkal arról, hogy a fürdőváros közvetlenül is részt venne a FlyBalaton működtetésében. "Az önkormányzat esetlegesen állami szerepvállalással, valamint más cégek bevonásával meghatározó szerephez kíván jutni" a repülőtér üzemeltetésében, s ehhez a "politikai és szakmai támogatottság" is biztosított.

Hosszabb távon is az az érdeke Hévíznek, hogy olyan konstrukciót találjanak, amellyel a város, a térség és az ország is elkerülheti, hogy "gazdasági csapdába essen".

A város elképzelése szerint új cég vagy a meglévő átalakításával vehetne részt közvetlenül a működésben az önkormányzat, s ebben "maximálisan partner" az FB Airport eddigi tulajdonosa, az SCD csoport és a céget megvásárló Turisztika Hungária Kft., ez utóbbi képviselőivel hamarosan tárgyalóasztalhoz is ülnek. A repülőtér tulajdonosa, Zalavár és Sármellék önkormányzata éppen a héten közös önkormányzati ülést tartott, amelyen szintén "üdvözölték Hévíz részvételét" - fogalmazott Hévíz polgármestere.

A fejlemények annak tükrében egyáltalán nem meglepőek, hogy az elmúlt héten, amikor híre ment az SCD-Turisztika Hungária ügyletnek Nagy Gábor, utóbbi cég vezérigazgatója a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: hogy rövidtávon szeretnének szakmai, pénzügyi befektetőt bevonni a reptér üzemeltetésébe. Hogy a mostani fejleményeket hogyan értékeli, arra most nem válaszolt lapunknak. Ezt azzal indokolta, hogy Hévíz képviselőivel vélhetően jövő hét kedden ülnek tárgyalóasztalhoz, igaz az időpont még nincs megerősítve. A kérdésben ezt követően látnak majd tisztán. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.