Heves: pénz nincs, csak indulatok vannak

Válságköltségvetést fogadott el hétfői ülésén Heves város önkormányzata, miután július elején csődöt jelentett a település, és adósságrendezési eljárás indult. A közétkeztetés is veszélybe kerül a tartozások miatt.

A válságköltségvetés életbelépésével nem kapnak tiszteletdíjat az önkormányzati képviselők, és felfüggesztették a civil szervezetek sporttámogatását is – írja az MTI. A korábban az önkormányzat által működtetett Eötvös József középiskolát átvette a Magyarországi Református Egyház. Csáki Zsigmond független polgármester levélben kérte a Belügyminisztériumtól, hogy a kialakult helyzetben engedje el az önkormányzatnak egy korábbi, 125 millió forintos, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek adott úgynevezett önhiki támogatás visszafizetését, és további 40 millió forintot kértek a tárcától.

Az adósságrendezési eljárás megindítását saját maga ellen kérte az önkormányzat, miután a kifizetetlen szállítói tartozások meghaladták a 400 millió forintot, és további egymilliárd forintos követeléssel állhatnak elő a hitelezők. Csáki korábban azt mondta: a település gyakorlatilag a rendszerváltás óta forráshiánnyal működik, és csupán az állam által biztosított önhikiből tudták biztosítani a közszolgáltatásokat.

Most pedig elfogyott a pénz. A számlavezető pénzintézet beszüntette a hitelezést, illetve inkasszót tett az önkormányzati számlára a közétkeztetést szolgáltató cég is. Az önkormányzat ebben a helyzetben kérte az adósságrendezés elrendelését a bíróságtól. Hangsúlyozta, hogy város, amelynek kevés az adóbevétele, évente 400 millió forinttal pótolja ki a közoktatási normatívát, kistérségi központi orvosi ügyeletet, zeneiskolát működtet, illetve fenntartja az Eötvös József középiskolát, amelybe 40 településről érkeznek a diákok.

Hogy ők meddig kapnak meleg ételt, az felettébb kérdéses, a Vasárnapi Hírek információja szerint a város több mint 200 millió forinttal tartozik az intézményeit ellátó közétkeztetési cégeknek, és nem látszik, hogy a jövőben hogyan tud fizetni nekik. A hetilap úgy tudja, az önkormányzat beszedte a szülőktől az ebédpénzt, és az állami normatívát is felvette, de sem ezt, sem a saját részét (az említett 200-ból közel 40 millió forintot) nem utalta tovább a közétkeztetést végző három cégnek, amelyek viszont nem tudják tovább finanszírozni az étkeztetést.

Az önkormányzat másfél éve akadozva fizet, a három társaságból kettőnek már a működését veszélyezteti a tartozás, amely akkora, mintha egy évig egy fillért sem kaptak volna a várostól. A hírek szerint félő, hogy a héten a bölcsődések és óvodások már nem kapnak meleg ételt, és az egy héttel később induló tanévvel az iskolás gyerekek sem – ha addig nem sikerül rendezni a tartozásokat.

Kérdés, meddig jár az „ingyenebéd” a szociális otthonokban lakóknak, és az ellátásra szoruló időseknek. Mindez összesen kétezer családot érint. „Az önkormányzatnak az adósságrendezés alatt is biztosítani kell a közétkeztetést, mert az alapfeladat, de egyelőre senki nem tudja, ezt miként tudják megoldani” – mondta a hetilapnak egy, az ügyet jól ismerő forrás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.