Hetvenmilliárdot oszt el a kormány az állattenyésztők között

A termelők május elejétől adhatják be a pályázatukat. A kormány ígérete szerint a nagyüzemek csak a forrás 20 százalékára tudnak pályázni.
Május 2-6. között nyílik meg a Vidékfejlesztési Program keretében öt pályázat állattartóknak, összesen 70 milliárd forint értékben - jelentette be Kis Miklós Zsolt agrárfejlesztésért felelős államtitkár. Az állattartók két hónapig pályázhatnak a számukra lehívható keretre.

Az államtitkár elmondta a pályázat elsősorban a meglévő telephelyek korszerűsítésére, átalakítására nyújt forrást. Kisebb mértékben ugyan gépek beszerzésére is lesz lehetőség.

A 70 milliárd forintos keretből az állattartó ágazatok nemzetgazdasági súlyának megfelelően részesednek a termelők, így a sertés, marha és baromfitenyésztők 20-20-20 milliárd forintra pályázhatnak, míg a maradék 10 milliárd egyéb állattartó telepek támogatását fogja szolgálni.

Egy termelő legfeljebb 500 millió forintot kaphat, ám ha a gazdák konzorciumot alkotnak úgy 1 milliárd lehet a támogatás felső határa. Ugyancsak megkötés, hogy a forrás 60 százaléka kizárólag fiatal gazdák számára lesz kiírva. Ugyancsak előnyt élveznek majd az ökológiai gazdálkodók, a termelői csoportok tagja, előnyt élvez a mikrovállalkozások is.

A pályázaton 100 pontot lehet majd szerezni,  ebből 55 pontot fog érni az üzleti terv -mondta Kis Miklós Zsolt. Kérdésünkre az államtiktár leszögezte:  az üzleti tervet javarészt objektív kritériumok alapján fogják elbírálni, a nyertesek neve, elért pontszáma pedig nyilvános lesz.

A pontozásról  szólva Kis Miklós Zsolt elmondta: amennyiben a pályázók száma meghaladja a lehívható forrást úgy a pontozási sorrend fogja eldönteni, hogy ki kaphat támogatást. Az államtitkár arra figyelmeztetett, hogy a gazdák minél előbb induljanak a pályázaton.

"Senki se számítson arra,  hogy 2017-ben is pályázati időszak lesz, most adják be a támogatási kérelmüket" - nyomatékosította az államtitkár. "Eddig pár évig elhúzódott egy-egy támogatási ciklus. Ennek vége. A célunk, hogy minél hamarabb adjuk oda a gazdáknak a támogatást." - mondta Kis Miklós Zsolt, hozzátéve: amennyiben sok pályázat érkezik, úgy az is előfordulhat, hogy nem is lesz a pályázatnak második fordulója.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.