Hétszázmilliárdot költ fejlesztésre az INA

A Mol érdekeltségébe tartozó és irányítása alatt álló INA horvát olaj- és gázipari vállalat 2015-ig nagyjából húszmilliárd kúnát, vagyis mintegy hétszázmilliárd forintot fordít fejlesztésre.

Az INA horvát olaj- és gázipari társaság középtávú stratégiája alapján a cég 2015-ig nagyjából 20 milliárd kunát (709 milliárd forint) fordít fejlesztésre és beruházásokra, a forrás kétharmadát pedig Horvátországban használja fel, így továbbra is a legnagyobb horvátországi befektető marad - közölte Mosonyi György, az INA felügyelőbizottságának alelnöke csütörtökön. (Mosonyi idén márciusi távozásáig 12 éven át irányította vezérigazgatóként az INA legnagyobb tulajdonosát, a Molt.)

Az MTI-hez eljuttatott sajtóközlemény szerint Mosonyi György úgy véli, hogy az INA 2011 és 2015 közötti fejlődésének meghatározásához javasolt stratégia erősíti a vállalatot és jelentősen hozzájárul a horvát gazdaság fejlődéséhez. A stratégia szerint a kitermeléssel összefüggő beruházások forrásait 2015-ig megötszörözik az utóbbi évtized éves tőkeberuházási átlagához képest.

A felügyelőbizottsági alelnök közleménye szerint a cég igazgatósága egymilliárd dollárt javasol a cég két kőolaj-finomítójának fejlesztésére, így a Fiume (Rijeka) városban található finomítónak az európai standardok elérését célzó fejlesztésére. Az igazgatóság kimutatta, hogy a Sziszek (Sisak) városi finomító fejlesztése további egymilliárd dollárba kerülne, ami soha nem lesz életképes és nyereséges megoldás - áll a közleményben, amely szerint az igazgatóság ezért javasolja, hogy vizsgáljanak meg a sziszeki finomító jövőbeni használatára vonatkozó alternatív fejlesztési lehetőségeket, amelyek a munkahelyek megőrzését célozzák.

A napi 60 ezer hordós kapacitású sziszeki finomítóban június 20-án baleset következtében tűz keletkezett. Négyen könnyebben megsérültek, a tüzet még aznap eloltották. Mosonyi György közleménye szerint a létesítményt nem kell bezárni és nem fogják bezárni. A bezárás nem is volt napirenden.

A közlemény szerint a felügyelőbizottság felkérte az igazgatóságot, hogy vegye figyelembe javaslatait és megjegyzéseit, és felkérte arra is, hogy tanácskozzon a stratégiáról a fő részvényesek képviselőivel, majd a lehető leghamarabb fogadja el a középtávú stratégiát, hogy a vállalat megindulhasson az igazgatóság által javasolt dinamikus növekedési pályán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.