Hétszáz embert küldhet el az orosházi Linamar

Több mint hétszáz embert érintő csoportos elbocsátási szándékot jelzett az orosházi Linamar a helyi regionális munkaügyi központnak. A drasztikusan visszaeső megrendelések miatt ez az utolsó megoldási lehetőség, indokolta a lépést a vezérigazgató.

Az orosházi Linamar autóipari és mezőgazdasági gépgyártó vállalat 709 dolgozó elbocsátását tervezi, a csoportos létszámleépítési szándékot már bejelentette a regionális munkaügyi központban - mondta Ivanics János, vezérigazgató pénteken.

Hozzátette: a leépítés az utolsó megoldási lehetőség, a cég megpróbál munkahelymegtartó pályázatokra jelentkezni, és tervezik a négynapos munkahét bevezetését is.

A vállalat rendelései az utóbbi hónapokban oly mértékben visszaestek, hogy a már bevezetett költségcsökkentő intézkedések ellenére önerőből nem tud úrrá lenni a problémákon, ekkora létszámot nem tud fenntartani - mondta a vezérigazgató.

A vállalat sok pénzt fordított a dolgozók képzésére, és sajnálná, ha meg kellene válni tőlük - tette hozzá. Bízik abban, hogy sikerül áthidaló megoldást találni, és amennyiben elindulnak az új megrendelések, a vállalat ismét növekedési pályára állhat. A cég pénzügyi pozíciója erős, de ahhoz, hogy ezt megtartsa drasztikus intézkedésekre van szükség.

A pénzügyi és gazdasági válság a Linamar mindkét üzletágában, az autóiparban és a mezőgazdasági gépgyártásban is érezteti hatását. Fő európai piacaikon mindenhol visszaesés tapasztalható, a megrendelések csökkenése egyes esetekben akár a kilencven százalékot is eléri.

A tőzsdén is jegyzett, kanadai tulajdonú Linamar tavaly decemberben még ötmilliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházást és ennek nyomán új munkahelyek létesítését jelentette be. Ebből Ivanics János szavai szerint eddig 4 milliárd forintnyi beruházás valósult meg. Az új gépbeszerzéseket új munkákra alapozták, a géppark most rendelkezésre áll, ám új megrendelés nincs.

A Linamar 2008-ban 31,7 milliárd forint árbevételt ért el, ami 11,3 százalékkal meghaladja az előző évit. Exportból származó árbevétele 17,5 százalékkal 26,3 milliárd forintra nőtt. A belföldi értékesítések viszont 11,2 százalékkal visszaestek: 5,4 milliárd forintot tettek ki.

A cég mérleg szerinti nyeresége az előző évhez képest közel hatvan százalékos visszaeséssel 712 millió forintra csökkent tavaly. A negyedik negyedévben a társaság 539 millió forintos veszteséget könyvelt el, ami alapvetően egy halasztott adótétel tárgyévi aktualizálásának hatása volt. A társaság működési eredménye 2008-ban 1,7 milliárd forintot tett ki, 15,8 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél.

A Linamar részvényeit a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában jegyzik, a papír pénteken 17 forintos erősödéssel, 1362 forinton zárt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.