Hétszáz településen továbbra sincs dohány

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. szerint csak kétszázezer embernek kell másik településre utaznia a dohányért.

Közel hétszáz olyan kistelepülés van, ahol továbbra sincsen dohánytrafik- írta meg az NDN Zrt. honlapján közöltek alapján a Világgazdaság.

Nemzeti dohánybolt Csákváron - Kurucz Árpád / Népszabadság

„Magyarország teljes népességének jelenleg 98 százaléka, több, mint 9,7 millió ember a saját települését jut dohánytermékhez, csupán a lakosság 2 százalékának kell ehhez más településre utaznia. Országos szinten az ellátatlan településekből 133 darab 100 fő alatti helység, melyből a legkisebb 9 fő állandó lakossal rendelkezik" – olvasható a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) honlapjára kikerült, a dohánykoncessziós eljárás történetéről és eredményeiről szóló összefoglalóban.

Az NDN úgy látja: az ellátatlan települések átlag lélekszáma 310 fő, melyek jellemzően azok a mikrotelepülések, ahol a rendszer bevezetését megelőzően sem volt helyben dohánytermék kiskereskedelem.

Nonprofit Zrt. úgy látja, hogy teljes körű az ellátottság a fővárosban és Csongrád megyében, 10 alatti ellátatlan település található Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Pest megyékben, a két legrosszabb helyzetben lévő megye pedig Zala és Baranya, ahol a legmagasabb az aprófalvak, valamint a zsáktelepülések száma.

Az összefoglaló szerint az eddigi legfontosabb eredményük, hogy sikerült egységes arculatot adni a nemzeti dohánybolt hálózatnak. Másfelől, míg korábban a kereskedők 58 százaléka értékesített dohányt fiatalkorúaknak, addig a szigorú ellenőrzések nyomán ez az arány 12 százalékra csökkent.

A dokumentumban olvasható az NDN vezetőségének a javadalmazása: az NDN hét vezetője összesen 16,5 millió forintot keresett. Gyulay Zsolt vezérigazgató mellett Andrásik Sándorné operatív vezető és Polacsek Eszter gazdasági vezető tölti be a legfontosabb pozíciókat. Az operatív vezető havi bruttó 900 ezer forintot, míg a gazdasági vezető havi bruttó 880 ezer forintot vihet haza, de mindkettőjüknek 80 százalékos prémium járhat.

Az NDN-nek 27 alkalmazottja van, ők az első negyedévben 27,1 millió forintot kerestek.

A felügyelő bizottsági tagság viszont nem fizet túl jól: hárman mindössze 900 ezer forint tiszteletdíjat kaptak. „Az állami bevételek hatékony kezelésére az ND Nonprofit Zrt. kiemelt figyelmet fordított. 2013-ban, a kiszámlázott koncessziós díjak 99,7 százaléka pénzügyileg rendeződött" – olvasható az összefoglalóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.