Hétfőre megérkezik az új Babakötvény

A jövő héttől lehet vásárolni az új Babakötvényt a Magyar Államkincstár hálózatában. A 19 éves futamidejű, egy forintos névértékű papírtól azt reméli az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a kincstár is, hogy nő majd a lakossági állampapírok átlagos futamideje, fellendíti majd az elmúlt évben visszaesett Start-számla-piacot.

A kezdeti időszakban ez lesz a legjobban fizető állampapír, hiszen kamata 3 százalékkal meghaladja majd az inflációt. Igaz, ezeket a lehetőségeket csak februárig lehet elérni - írja a Világgazdaság.

A lap írása szerint az új Babakötvény sokkal egyszerűbb, s ezzel együtt rugalmasabb megtakarítást tesz lehetővé a Start-számlákon, mint a többi állampapír. Ennek egyik oka, hogy azoknak a névértéke 10 ezer forint, a Prémium Magyar Államkötvényt kivéve, amely ezerforintos címletű. Így sok szülő, akik csak kisebb összeget tudnak félretenni, nehezen tudták a gyermekeik Start-számláját gyarapítani saját erőből. Ezen felül a Babakötvény esetében a kamatokat automatikusan újra befektetik, ami egyszerűbbé teszi a "használatát".

Az államkötvény jelenlegi kamata igencsak kedvező, hiszen az az első kamatperiódusban 8,7 százalékos éves kamatot fizet. Ez pedig az összes, piacon lévő állampapírnál magasabb mutató. Akinek a vásárlásra lehetősége van, annak viszont sietnie kell, mert az első kamatperiódus csak jövő év februárjáig tart. Azt követően ugyanis már nem a 2012-es infláció lesz az irányadó, hanem a 2013-as, ami pedig jóvel szerényebb lesz, így a kamatszint 5 százalék körülire csökkenhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.