Hétfőn már orosz gázzal fűthet Európa

Hivatalos kötelezettségvállalást az oroszok még nem tettek arra, hogy mikor érkezhet újra orosz gáz az Európai Unióba, de a nemzetközi ellenőrzés körüli akadályok elhárulása után, az orosz és az ukrán fél közlései szerint mintegy három nap múlva kaphat Európa orosz gázt. Az EU soros cseh elnöke, Mirek Topolánek Kijevben tárgyal a részletekről.

A fentieket Ferran Tarradellas, az EU energiaügyi biztosának a szóvivője mondta pénteken délben, annak alapján, hogy az oroszoknak - saját állításuk szerint - 30 órára, az ukránoknak kevesebb mint 36 órára van szükségük a technikai feltételek teljesítéséhez. Pénteken délután - közép-európai idő szerint délután négy órakor száll le a kijevi repülőtérem az Európai Unió küldöttségét szállító gép, azokkal a szakértőkkel a fedélzetén, akik ellenőrizni fogják a gázáramoltatást az orosz-ukrán határon. - írja az MTI.

Percről-percre növekszik az esélye annak, hogy Oroszország még pénteken felújítja a gázszállítást az ukrajnai csővezetéken keresztül - jelentette be a soros elnökséget betölő Csehország kormányszóvivője. Jirí Frantisek Potuzník portálunkat arról tájékoztatta, hogy Mirek Topolánek prágai kormányfő az Európai Unió képviseletében péntek délelőtt Kijevbe repült, ahol ezekben az órákban egyeztet a megfigyelő csoportok tevékenységének részleteiről Viktor Juscsenko ukrán államfővel és Julia Timosenko miniszterelnökkel. A cseh miniszterelnök csütörtök éjjel ugyanezekről telefonon már megegyezett Vlagyimír Putyin orosz kormányfővel. Péntek délelőtt pedig már útnak is indult az a szakértői csoport, amely a gázszállítást ellenőrzi - jelentette pozsonyi tudósítónk. Várhatóan péntek délután elfoglalják a kijelölt, oroszországi és ukrajnai állomáshelyeiket, s ezek után a Gazprom remélhetően valóban megnyitja a gázcsapot - közölte a szóvivő. Arra a kérdésünkre, hogy kik a megfigyelő csoport tagjai, Jiri Potuzník nem tudott választ adni. Erről Brüsszelben döntöttek - tette hozzá.

Azonnal megindul újra a gázszállítás Európának, amint - az orosz fél reményei szerint még pénteken - aláírják a megállapodást az Európának szánt orosz gáztranzit nemzetközi ellenőrzési mechanizmusáról - erősítette meg Alekszej Miller, a Gazprom állami gázmonopólium vezérigazgatója Szocsiban. Előzőleg Miller Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott megbeszélést, aki azt mondta: Oroszországnak érdeke, hogy minél előbb beinduljanak a szállítások, mivel azonban az ukrán fél iránt egy cseppnyi bizalom sem maradt, csak akkor lehet folytatni az együttműködést Ukrajnával, ha aláírták az ellenőrzési mechanizmusról szóló dokumentumot, "ellenkező esetben soha nem tudunk véget vetni a lopásnak".

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök sajtótitkára azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy az EU és Oroszország teljes egyetértésre jutott az ellenőrök kiküldését illetően. Eszerint mind az orosz, mind az ukrán oldalon levő szivattyúállomásoknál tevékenykedni fognak a szakemberek.

Az Európai Bizottságban újságírók úgy értesültek: Ukrajna a korábbi álláspontját megváltoztatva mégis beleegyezett abba, hogy legalább egy orosz ellenőr az ukrán oldalon is tevékenykedhessen, a nemzetközi ellenőrző csoport részeként. Ugyanígy lehetséges az ukrán részvétel az orosz oldalon ténykedő ellenőrök munkájában. Az Európába irányuló szállítások felújítása még nem jelentené az orosz-ukrán vita megoldását, arról a feleknek további tárgyalásokat kell folytatniuk egymással. Az Európai Unió megfigyelői között lesz egy magyar szakember is, aki ellenőrizheti az Oroszországból az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gázszállítást.

 

Gázvezeték Kijevtõl északra.
Gázvezeték Kijevtõl északra. Munkáhiz láthatnak a külföldi megfigyelők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.