Szentendre, a hét időzónás Ford-központ

Szentendréről irányítja három kontinensre és hét időzónára kiterjesztett regionális központját a Ford Europe.

Tovább bővül az 2008 év végén létrehozott szentendrei regionális Ford központ: a magyarországi piac mellett 29 országot felölelő, 3 kontinensre kiterjedő régió értékesítési, vevőszolgálati, alkatrészért-ékesítési és oktatási tevékenységét koordinálja, 2012-től pedig szerepe, súlya és ezáltal feladatai tovább nőnek, miután újabb 3 ország kerül irányítása alá.

A mind földrajzi kiterjedésében (mintegy 11,4 millió négyzetkilométer), mind népességének lélekszámában (nagyságrendileg 320 millió fő) még az Amerikai Egyesült Államoknál is nagyobb, 7 időzónán átívelő, Észak-Afrikától Közép-Kelet-Európán valamint néhány nyugat-európai miniállamon át az úgynevezett ’sztán-országokig’ terjedő régió éves piaci potenciálja (2011-ben mintegy 1,15 millió új gépjármű) ugyan jelenleg még nagyságrendileg elmarad az USA-étól (tavaly kb. 13,5 millió új autó), ám fejlődő piacok révén közép- és hosszútávon rendkívüli növekedési lehetőségeket rejt magában.

A Szentendréről koordinált úgynevezett Európai Közvetlen Értékesítési Piacok közé tartozik Albánia, Algéria, Andorra, Azerbajdzsán, Belorusszia, Bosznia, Bulgária, Ciprus, Egyiptom, Giblaltár, Grúzia, Horvátország,  Kazahsztán, Kirgizisztán, Líbia, Macedónia, Marokkó, Málta, Moldova, Montenegró, Örményország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tadzsikisztán, Tunézia, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

A gazdasági válság ezeket az országokat sem kímélte, az Észak-Afrikában végbement kormányváltások és forradalmak pedig a 2011-es tovább csökkentették az autóvásárlási kedvet a régióban. A Ford azonban a tavalyi évben, a 2010-es 41.667 új autó után értékesítését a csökkenő piac ellenére 19,2%-al növelve 49.673 új autót tudott értékesíteni, alatrészforgalmát pedig mintegy 5%-al sikerült növelnie.

A Molnár Viktor regionális igazgató vezette csapat nem mindennapi munkájának elismeréseként a Ford Európa úgy döntött, hogy 2012-től újabb három ország, a balti államok, azaz Észtország, Lettország és Litvánia értékesítési, vevőszolgálati, alkatrészért-ékesítési és oktatási tevékenységéért is a szentendrei régióközpont felel majd, így a jövőben ezen országok is az Európai Közvetlen Értékesítési Piacok részét képezik.

A balti országok hozzánk kerülése egyszerre megtiszteltetés, hatalmas kihívás és kiemelkedő lehetőség, nyilatkozta Molnár Viktor, aki szerint a kiválóan képzett, lelkes, fiatal kollégáik már az elmúlt évek során is bizonyítottak, ennek elismerése a Ford Európa döntése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.