Hernádi: az állami irányítás visszalépés a múltba

Ha a horvát állam vissza akar térni a múltba, és az INA rövid távú politikai és társadalmi célokat szolgáló állami modelljét akarja követni, akkor ehhez a Mol nem kíván asszisztálni – nyilatkozta egy brit kommunikációs cégnek Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Furcsa videót posztolt nemrég a Magyarországon ismeretlen, de nemzetközileg elismert Merchantcantos nevű, londoni székhelyű kommunikációs cég. Ezen az ellene kiadott Interpol-körözés óta csak egyszer, az amerikai CNBC-nek nyilatkozó Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója nyilatkozik a Molt érintő legfontosabb kérdésekről.

Az angol nyelvű nyilatkozat - a honlapon található többi, kizárólag világcégek elnök-vezérigazgatóival folytatott interjúktól eltérően - magyar nyelven is feliratozott. Hernádi Zsolt és a Mol nagy valószínűséggel pont annak egy fajta ellensúlyozásaként választotta a kommunikációnak eme nemzetközi - esetükben szokatlan - formáját, hogy az Interpol-körözés miatt az elnök-vezérigazgató nem hagyja el Magyarország területét.

Az elvileg a cég első háromnegyed éves tevékenységéről szóló interjúban Hernádi Zsolt - miután pénzügyi helyzetüket erősnek nevezi, nem téve említést arról, hogy üzleti eredményük évtizedek óta először csúszott negatívba - hosszan és visszatérően beszél a Mol szempontjából jelenleg legforróbbnak számító INA-ügyről. Üdvözli, hogy végre elkezdődtek az INA-ról szóló tárgyalások a Mol és a horvát kabinet között, amit folytatni kívánnak.

A magyar politikai helyzettel is könnyen összecsengő szavai szerint úgy véli, a horvát állam előtt két lehetőség áll. Az egyik az úgynevezett üzleti út, amelyben folytatják az INA hosszú távú értékteremtését. Ha a horvát kabinet emellett dönt, a Mol kész arra, hogy a jövőben együtt fejlesszék az energiavállalatot.

Az "üzleti út" mibenlétéről képet kaphatunk a riporternek a térségbeli finomítók állapotát illető kérdése kapcsán is. Erre Hernádi Zsolt többek között kifejti, hogy a jelenlegi piaci igényeknél a gyártókapacitás körülbelül 15 százalékkal nagyobb. Erre lépniük kell. Vagy bezárással, vagy modernizálással.

Előbbire példa a mantovai finomító, amit most logisztikai központtá alakítanak át. (Magyarország viszont a jelentős hatékonyságjavítás mellett folytatódik a finomítás. A csoportszintű feldolgozás-kereskedelem 2011-2013-ban 300 millió dollár megtakarítást ért el és 2014-ben további 100 millió költségcsökkenést kell hoznia.) Az INA két finomítója kapcsán Hernádi Zsolt nem tesz határozott kijelentést, de kétszer is megismétli, hogy két üzem működtetése Horvátországban "komoly kihívás".

A horvát kabinet előtt álló másik út az elnök-vezérigazgató szerint az állami irányításé. Erről meglehetős ridegen beszél. Szerinte ebben az esetben az INA-t rövid távú állami és társadalmi érdekek szerint irányítanák, ami "visszalépés a múltba". Ehhez a Mol nem kíván asszisztálni. Hozzáteszi, mindkét útra tud példákat mondani. (Akár hozzá egész közeli példával is szolgálhatott volna, hisz a Hernádi Zsolttal egyébként jó viszonyt ápoló Orbán Viktor kormányára pontosan illik ez a leírás.)

Azt is leszögezte, hogy az INA irányításáról nem kívánnak tárgyalni, mert az "nemzetközi szemlélők, szakértők" szerint a legjobbak közül való. (A 45 százalékot birtokló horvát kormány arányos részt kér magának az irányításból is.) Az elnök-vezérigazgató a Mol szempontjából legfontosabbnak nevezte, hogy mihamarabb pontot tegyenek az INA-ügy végére. Meggyőződése, hogy nemcsak a Mol, hanem a horvát polgárok érdekét is az üzleti út szolgálná, de emlékeztetett, hogy megkezdték az előkészületeket az INA-pakett esetleges értékesítése irányába is. Úgy vélte, ha a horvát kormány nem kívánja megvenni a csomagot, akkor azt másnak értékesítik.

Arra a kérdésre, hogy miként érinti az ellene kiadott Interpol-körözés, kissé elgondolkozva megemlíti, sem neki, sem a családjának nem könnyű, sőt még a Molban sem mindenki érti az így kialakult helyzetet. Ugyanakkor, mivel a magyar hatóságok 2011-ben és 2012-ben is megállapították, hogy az INA 2009-es irányításátvétele kapcsán sem ő, sem a Mol nem vádolható korrupcióval, így a magyar szervek álláspontját fogadja el.

Arra, hogy az érvényben lévő Interpol-körözés miatt most nem hagyja el az országot, annyiban utal, hogy most legfeljebb több videokonferenciát tart, illetve üzletfeleit Budapestre hívja, ami egy gyönyörű város. Ennek kapcsán megjegyzi, hogy a Mol-vezetés jól felépített, így a jelen helyzetben is teljes mértékben működőképes. Ismét hitet tesz a nemzetköziesedés mellett, megemlítve, hogy a 40 országban működő társaságcsoportjuk irányításában dolgozók 20 százaléka egyáltalán nem tud magyarul, így a kommunikáció egyetlen nyelve az angol.

További terveik kapcsán mind a kitermelés, mind a feldolgozás-kereskedelem üzletágban további "eszközök vásárlását" helyezte kilátásba. A kitermelés tekintetében megszokott piacaikon - a Független Államok Közösségén, Pakisztánon és Kurdisztánon túl - kisebb politikai kockázatú térségekben is vizsgálják a lehetőségeket - vázolta.

Hernádi Zsolt
Hernádi Zsolt itthonról is menedzselni tudja a Mol külföldi érdekeltségeit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.