Az elfogatóparancs ellenére Hernádi Zsolt külföldre járkál

Miközben továbbra is Interpol-körözés alatt áll, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója hónapok óta tesz hivatalos látogatásokat Németországban és Ausztriában - derült ki ma.

Az elmúlt hónapok során több alkalommal is járt külföldön Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója - erősítették meg lapunknak az olajtársaságnál az MTI-ben megjelentek nyomán. A cég első embere ellen a horvát ügyészség indítványára korábban nemzetközi Interpol-körözést és európai elfogatóparancsot is kiadtak. Ehhez képest ma például Bécsben tárgyalt az OMV vezérigazgatójával, Rainer Seele-vel. A cégnél megkeresésünkre kifejtették: Hernádi Zsolt elsőként a nyár végén lépte át a magyar határt, amikor Berlinben járt, de azóta többször is tárgyalt Németországban általános ellátásbiztonsági kérdésekről.

A horvát ügyészségi vádak szerint Hernádi Zsolt kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol 50 százalék alatti tulajdonosként is átvehesse az INA nevű horvát energiatársaság feletti irányítást. A vádakat Hernádi és a Mol váltig hevesen tagadja. Az elnök-vezérigazgató zágrábi megjelenésre vonatkozó idézései ugyanakkor a magyar államigazgatáson rendre kisiklottak. (A horvát miniszterelnök szerint kapcsolataik emiatt romlottak meg Magyarországgal.)

Mivel azonban európai elfogatóparancsot és Interpol-körözést is kiadtak ellene, ügyvédei tanácsára sokáig nem hagyta el az ország területét. Tapasztalataink szerint Hernádi Zsolt jelenleg is szerepel az Interpol körözési listáján. Ennek kapcsán megkeresésünkre a Molban annak kijelentésére szorítkoztak, hogy Hernádi Zsolt minden tekintetben jogszerűen tartózkodott mind Németországban, mind Ausztriában.

Más forrásból származó értesüléseink szerint a német és az osztrák közigazgatási hivatalok külön eljárásban engedélyezték Hernádi számára a belépést. Az elnök-vezérigazgató eme országokban ugyanis kérvényezte, hogy ott függesszék fel az elfogatóparancs érvényesítését - tudtuk meg. A közigazgatási hivatalok, látva, hogy a horvát vádak alapján a zágrábi bíróság elmarasztaló, míg a magyar bíróság (egy magánjogi perben) felmentő ítéletet hozott, úgy ítélték meg, nem kívánnak állást foglalni a kérdésben, így a maguk részéről lehetővé teszik Hernádi számára a beutazást.

Németországra és Ausztriára a két állam befolyása és a személyes kapcsolatok miatt esett elsőként a választás. Ám Hernádi Zsolt minden bizonnyal további államoktól is kérvényez hasonló felmentést. Ezek elbírálása több hónapig is eltart. Eme értesüléseinket a Molnál nem kívánták kommentálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.