Herdálta a pénzt a megsegített óriásbiztosító

Fogolyvadászat Angliában, szaunázás Kaliforniában, mesés végkielégítés - miközben az adófizetők éppen milliárdokkal segítik ki a céget. Andrew Cuomo, New York állam igazságügy minisztere büntetőeljárás terhe mellett fenyegette meg a nemrég lényegében államosított AIG óriásbiztosító csúcsvezetőit, fizessék vissza a különleges juttatásokat, amelyeket már akkor vettek igénybe, amikor a vállalat mentőövre szorult.

Az ezermilliárd dolláros eszközállományú AIG-t éppen egy hónapja 85 milliárd dolláros szövetségi kölcsönnel juttatták levegőhöz. Cserébe viszont az állam 79,9 százalékos abszolút ellenőrzést szerzett felette. A piacon 'mérgezett papírjai' miatt a cégcsoport előzőleg nem jutott már hitelhez, a Fed pedig nem adott áthidaló kölcsönt. Noha az AIG-t a több mint 50 ezer milliárd dollárosra becsült CDS-, azaz hitelbukás-swap piac kulcsszereplőjének tartják, a nagy hitelminősítők egyaránt leértékelték, látva egyre nagyobb adósságait. Márpedig a cég CDS-szerződései előírták, hogy leminősítés esetén egyre több hitelfedezetet kell felmutatnia.
 
Martin Sullivan vezérigazgatót azonnal leváltották, ám, mint kiderült, az igazgatótanács jóváhagyott számára ötmillió dollár prémiumot és tizenötmillió dollár végkielégítést. Egy, az összeomlásért közvetlenül felelős igazgató 34 milliót kasszírozott. Az állami segítséget követő napokban a mammutcég egy leányvállalata 442 ezer dollárért szervezett utat egy kaliforniai üdülőtelepre. Csak a fürdőzés, szaunázás költsége tízezrekre rúgott. Mások fogolyvadászatra indultak Angliába 90 ezerért, amiből a magángépért 17 ezret számláztak. - Az AIG úgy vélte, az övék a buli, az adófizetőké pedig a másnaposság - mondta Cuomo. Ezzel párhuzamosan 151 ügyben indult szövetségi büntetőeljárás pénzintézetekkel szemben jelzáloghitel-csalások gyanúja miatt, főleg Floridában.

 

USA: 34 éves rekorddal csökkent az ipari termelés

1974 óta nem csökkent ekkora ütemben, 2,8 százalékkal az ipari termelés volumene az Egyesült Államokban, mint szeptemberben. Ez jóval meghaladja az elemzői várakozásokat - derül ki csütörtökön közölt adatokból. A harmadik negyedévben éves szinten hat százalékos a visszaesés, ami 1991 óta példátlan. Ugyanakkor a csökkenést elemzők nemcsak a hitelválságnak, hanem a pusztító hurrikánoknak és a Boeing hetek óta tartó szerelősztrájkjának is betudják. Az autóeladások korábban közölt adatai az elmúlt tizenöt év leggyengébb mutatói.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.