Helyreigazítják a dohányosok Patai Mihályt

A Bankszövetség elnöke egy konferencián úgy nyilatkozott: 31 százalék a cigaretta adótartalma. A valóságban 80 százalékos az adóteher - pontosít a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége.

Téves az a "Bankszövetséghez köthető", sajtóban is megjelent állítás, miszerint a cigaretta jövedéki adótartalma 31 százalékos - közölte a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ).

Bár a DBMSZ közleménye nem nevesíti a nyilatkozót, ám a sajtóból visszakereshető, hogy a téves állítást Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke tette a "Megújul a magyar export" konferencián, csütörtökön.

Az elnök itt úgy nyilatkozott: a pénzforgalmi termékek túladóztatottak. A pénzügyi tranzakciós illeték mértéke az átutalás díjában 66-97 százalékot tesz ki, míg - így Patai - a jövedéki adó mértéke az üzemanyag árában 30, a cigaretta árában pedig 31 százalék.

A valóságban Patai Mihály csak a cigarettát terhelő adó csupán egyik, értékarányos - ad valorem - komponensét vette figyelembe, ami egyébként valóban 31 százalék körüli. (A törvény szerint ezer szálanként 12 ezer 500 forint).

Azonban emellett a cigarettát terheli még az ezer szálanként minimum 24 ezer 920 forintos adótétel, a 27 százlékos áfa, így a cigaretta  adóterhelése összességében eléri a 80 százalékot.

Túl ezen, a jövedéki adó utáni árbevételből kell fedezni a trafiktörvény módosításával 10 százalékra emelt kiskereskedelmi árrést, így a gyártóknak jelenleg átlagosan a fogyasztói ár kevesebb, mint 10 százaléka marad meg.

A cigaretta adóterhelése 2011 novembere óta többször is növekedett. A négy jövedéki adó és az egy ÁFA emelés következtében (és a magasabb kiskereskedelmi árrés miatt) a fogyasztói ár két év alatt átlagosan közel 60 százalékkal, az adótartalma pedig kb. 50 százalékkal emelkedett meg, miközben a kiskereskedelmi árrése megnégyszereződött - emlékeztet a DBMSZ közleménye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.