Helyi gazdáké a Szendrői gazdaság egy része

Nyilvános pályázaton elkeltek az egykori Bábolna Zrt.-hez tartozó Szendrői Gazdaság földjei. Az értékesített terület helyi gazdák kezébe kerültek.

Ezúttal sikeresen zárult a volt Bábolna Zrt.-hez tartozó Szendrői gazdaság földjeinek értékesítése. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT), valamint az ÁPV Rt. és a Nemzeti Földalap korábban többször is próbálta értékesíteni a társaság eszközvagyonát és földjeit, ám ezek az akciók így vagy úgy, de sosem hoztak eredményt. Ezúttal azonban sikerült vevőt találni a földekre, legalább is döntő részükre. Az NVT nyilvános pályázaton 17 helyi gazda együttes ajánlatát fogadta el a földterület legnagyobb, 4405 hektárnyi részére. Az Vagyontanács közleménye hangsúlyozza, hogy az október elejei határidőre összesen egy, az említett 17 gazda pályázata érkezett be. Itt hiánypótlást kellett kérni, amit a pályázók végül meg is tettek.

Ezen felül ugyancsak október elején valamivel több mint 521 hektárnyi területet hirdettek meg árverésen. Az NVT szerint a felkínált földekből végül 494,74 hektárnyi került új, ugyancsak helyi gazdák tulajdonába. A gazdaságnak további területei is voltak, ám ezek – mintegy 1500 hektár – nem kerültek/kerülnek kalapács alá, miután Natura2000 besorolású védett, védelemre tervezett, állami tulajdonú területként lesznek nyilvántartva.

A Szendrői gazdaság, pontosabban földjeinek története igencsak viszontagságos volt az utóbbi években. Az egyre komolyabb adósságokat maga előtt görgető Bábolna Zrt. ugyanis tisztán gabonatermelő cégként szerette volna a kormány piacra dobni – amikor még úgy látták van remény az eladásra. Ennek érdekében a társaság leányait és gazdasági érdekeltségeit le is választották róla, ám két gazdaság végül megmaradt. A szendrői és a kerteskői cégeket többször megpróbálták eladni, ám ez csak utóbbi esetében sikerült, éppen azzal egyidőben, mikor a közel hatvan éves, szebb napokat is megélt agráripari társaság felszámolását megkezdték. A Szendrői gazdaságot viszont ezek után sem "vitték el", így végül a földek az NVT-hez kerültek vissza. A Vagyontanács végül idén ősz elején jelentette be, hogy hamarosan meghirdeti az állami tulajdonban lévő földek idei eladási akcióját, amelyben többi között pályázni lehet a volt Bábolna földekre is. Ez az akció zárult most le – tudatta az NVT.

Az NVT-nél lapunknak nem árulták el, hogy mekkora árbevétele volt a szervezetnek a földek után. Ezt azzal indokolták, hogy a szerződéskötések még nem zárultak le és egyes földekre elővásárlási jogosultságot jelentettek be. Amíg ezek az eljásárok nem zárultak le addig információt sem adhatnak az eredményről.

 

 

 

 

 

 

A legnagyobb pályázati egység 2008. szeptember 2-án került ismételt kiírásra, a pályázatok beadási határideje 2008. október 2. volt. A beadási határidőre 1 db (17 pályázó együttműködésében tett) ajánlat érkezett. Az ajánlat bontására a beadási határidő napján közjegyző jelenlétében került sor; az értékelő bizottság hiánypótlásra szólított fel az ajánlattevőt, mert a 17 pályázó közül többen nem megfelelően támasztották alá elővásárlási jogosultságukat. A beérkezett hiánypótlás, valamint a pályázatban csatolt dokumentumok alapján megállapítást nyert, hogy az ajánlat érvényes.

Tekintettel arra, hogy egyéb elővásárlásra jogosult nem nyilatkozott, vagy nyújtott be ajánlatot, így jognyilatkozat-tételre történő felhívás kiküldése nem szükséges. Az értékelő bizottság véleménye alapján a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a 17 főből álló együttműködési csoport ajánlatát érvényesnek, az értékesítési eljárást eredményesnek nyilvánította, így a földterület helyben gazdálkodó termelők tulajdonába kerül.

A kisebb pályázati egységek (10 db) nyilvános értékesítési pályázata 2008. szeptember 3-án került kiírásra, a pályázatok beadási határideje 2008. október 6. volt. A beadási határidőre 13 db ajánlat érkezett 9 értékesítési egységre; 1 egységre nem adtak ajánlatot. Az ajánlatok bontására a beadási határidő napján közjegyző jelenlétében került sor. A pályázatok az alaki követelményeknek megfeleltek, az értékelő bizottság csak formai hiánypótlást kért, ott ahol erre szükség volt.

Az MNV Zrt. jognyilatkozat tételre szólítja fel az elővásárlásra jogosultat abban az esetben, ha az adott földterületre elővásárlási jogosultságukat jelezték, és megkezdi a szerződések megkötését azon földterületek esetében, ahol nyertes pályázó hirdethető, mert nincs bejegyzett elővásárlási jogosultság a földterületre.

A Szendrői gazdaság termőterületeire helyben lakó gazdálkodók pályáztak, a nyertesek is közülük kerültek ki, a gazdaság termőföldjei a helyi gazdák kezében maradtak.

Az egykori híres Bábolnai gazdaság emlékét már csak néhány tábla őrzi az utak mentén
Az egykori híres Bábolnai gazdaság emlékét már csak néhány tábla őrzi az utak mentén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.